AKG Termoteknik’te 16 arkadaşı işten atılan işçiler fabrikayı işgal etti!

AKG Termoteknik’te 16 arkadaşı işten atılan işçiler fabrikayı işgal etti!

İzmir’de faaliyette olan AKG Termoteknik’te sendikalı olan 16 arkadaşının işten atılması üzerine işçiler fabrikayı işgal etti. Atılan 16 işçi, daha önce işten çıkarılan ve fabrika önünde direnen 9 işçiye katılırken, Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Çeltek, işçilerin haklarını alana kadar direnişi sürdüreceğinin altını çizdi. Çeltek, “durmak yok mücadeleye devam” mesajı verdi.

İzmir’in Kemalpaşa Organize Sanayii Bölgesi’nde (OSB) faaliyette olan ve radyatör soğutucuları yapan AKG Termoteknik Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti. fabrikasında 16 işçi sendikal örgütlenme nedeniyle dün gece yarısı işten çıkarıldı.

Arkadaşlarının işten çıkardığı haberini alan işçiler, fabrikadan çıkmayarak iş yerlerini işgal etti. 130 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler geceleyin fabrikada kaldı. İş yeri yönetiminin haber vermesi üzerine fabrikaya çevik kuvvet polisleri gelirken, işçilerin örgütlü olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) yeni bir karar alarak direnişini fabrika önüne taşıdı. Aralarında sendikanın iş yeri temsilciliği görevini yapan işçilerin de bulunduğu 16 işçi, daha önce de aynı iş yerinden aynı sebeplerle işten çıkarılan ve fabrika önünde direnen 9 işçiye katıldı.

25 İŞÇİ DİRENİYOR

Atılan 25 işçinin direnişi, lüks otomobillerin tek radyatör tedarikçisi ve dünya pazarındaki önde isimlerinden olan firma önünde devam ediyor.

Arkadaşlarının işten çıkarıldığı haberini alan işçilerin fabrikayı işgal ettiğini bildiren Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, fabrika yönetiminin Birleşik Metal İş’i bitirmek için işçilere baskı yaptığını ve en sonunda işten çıkardığını anlattı.

ÖNCÜ İŞÇİLERİ ATTILAR

Aralarında sendikal örgütlenmeyi yapan öncü işçilerin ve iş yeri temsilcinin de olduğu işçilerin fabrikadan atıldığını belirten Çeltek, Çalışma Bakanlığı’ndan da fabrikada çoğunluk tespiti yaptırdıklarını söyledi.

KONU İŞÇİNİN HAKKI OLUNCA HEPSİ 3 MAYMUNU OYNUYOR

“Önceden atılan 9 işçi 2 haftadır fabrika önünde direniyor, dün atılan arkadaşlarımız da onlara katılacak ve direniş devam edecek” diyen Ali Çeltek, dün geceden beri de fabrika önünde çevik kuvvet polisin konuşlandırıldığını kaydetti.

Çeltek, yabancı sermayeli, Avrupalı ve insan haklarına saygılı olduklarını savunan bir firmanın işçileri sendikaya örgütlendikleri için işten atmasını eleştirdi. “Konu işçinin haklarını almasına gelince hepsi 3 maymunu oynuyor” diyen Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Çeltek, sendika olarak üyelerinin hakkını korumaya devam edeceklerini belirterek, sözlerini “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” mesajıyla bitirdi.

İŞ YERİ YÖNETİMİ DÜŞÜK MOTİVASYONA RAĞMEN MESAİYİ SÜRDÜRDÜ

Öte yandan, arkadaşları çıkarılan işçilerin morallerinin ve motivasyonlarının düşük olduğu öğrenilirken, iş yeri yönetiminin işçilerin durumuna rağmen mesaiyi verimsiz ve elverişsiz bir biçimde sürdürdüğü görüldü.