Akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi’ne KHK ile atanan rektörü istifaya çağırdı

Akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi’ne KHK ile atanan rektörü istifaya çağırdı

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından KHK ile rektör atanmasına Öğretim Üyeleri Derneği tarafından tepki geldi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın Kanun Hükmünde Kararname ile rektör olarak atanmasına Öğretim Üyeleri Derneği tarafından tepki geldi. Öğretim Üyeleri Derneği, Özkan’ı istifaya çağırdı.

“KHK ile Rektör Atanması  Üniversitelere Siyasi Bir Darbedir. Kabul Edilemez” başlığıyla yapılan açıklama şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi’nde  350 ‘ye   yakın öğretim üyesi 29 Ekim 2016 gecesi çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin  rektör  seçimlerini yeniden düzenleyen 85. Maddesine şu açıklamayla karşı çıkmıştı:

‘29 Ekim 2016 gecesi çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) rektör seçimlerini yeniden düzenleyen 85. Maddesi, olağanüstü hal koşullarıyla ilgisiz düzenlemeler önermektedir. Daha önce 18 Ağustos 2016’da TBMM’ye sunulan ve milletvekillerinin tepkisi üzerine hızla geri çekilen bu düzenleme, üniversite yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakmaktadır. Demokratik toplumlarda rektörler siyasi irade tarafından belirlenmez. Üniversiteler özerk kurumlardır. Bu özerklik, anayasamız tarafından sınırlı da olsa güvence altına alınmıştır. Ancak son düzenleme, üniversitenin kurumsal özerkliğini hem kamu hem vakıf üniversiteleri için yok etmektedir.’

Şu gelinen aşamada Üniversite Öğretim Üyesi Derneği olarak  Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyelerinin bildirisi doğrultusunda  12 Temmuz 2016 tarihinde öğretim üyelerinin yüzde 90 ‘ının katıldığı  bir seçimde yüzde 86 gibi yüksek bir oranla seçilen Gülay Barbarasoğlu’nun yerine Mehmed Özkan’ın atanmasına karşı çıkıyoruz. İlk verdiği açıklamada ‘katılımcı ,çoğulcu ve özgürlükçü yaşam geleneğine  sahip çıkmak ve Boğaziçi değerlerini geleceğe taşımak için ‘ vargücüyle gayret göstereceğini belirten rektörü sözünün arkasında durmaya ve genelde üniversiter geleneği ve özelde de Boğaziçi değer ve geleneğini savunmak adına  istifa etmeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği

Yönetim Kurulu”