AİHM'den Türkiye kararı: 12 bin 600 OHAL dosyası düşürüldü

AİHM'den Türkiye kararı: 12 bin 600 OHAL dosyası düşürüldü

Adalet Bakanlığı OHAL İnceleme Komisyonunun kurulması nedeniyle AİHM’in Türkiye’den 12 bin 600 dosyanın düşürülmesine karar verdiğini açıkladı.

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); Olağanüstü Hal (OHAL) İnceleme Komisyonu kurulması nedeniyle, Türkiye'den 12 bin 600 dosyanın düşürülmesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL sırasında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen öğretmen Gökhan Köksal'a OHAL Komisyonu'na başvurmasını önermişti.

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu karar hatırlatılarak “AİHM, önüne gelen konuya ilişkin başvuruyla ilgili olarak emsal niteliğindeki Köksal/Türkiye kararıyla, Komisyonu yeni bir iç hukuk yolu olarak kabul etmiş ve başvuruyu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle reddetmiştir” denildi.

Açıklamada, AİHM önünde bekleyen başvuru sayısının 24 bin 600 iken 12 bine düşürüldüğü ifade edilerek şöyle denildi:

“AİHM, söz konusu emsal karar kapsamında, KHK ile haklarında işlem tesis edilenler tarafından yapılan başvurularla ilgili olarak kabul edilmezlik kararları vermeye başlamıştır. Bunun sonucu olarak 31/05/2017 tarihinde ülkemiz aleyhine AİHM önünde bekleyen derdest başvuru sayısı 24.600 iken, 30/06/2017 tarihi itibariyle 12.000'e düşmüştür. Benzer nitelikteki dosyalar hakkında verilecek kararlar sonucu, derdest başvuru sayısının önümüzdeki günlerde daha da azalması beklenmektedir.”

Ocak ayında kurulan OHAL İnceleme Komisyonu çalışmalarına Pazartesi günü başlayacak. Komisyon OHAL işlemlerine dönük itirazları inceleyecek. Yedi üyesi bulunan komisyon 4 üyeyle karar alabilecek.