AİHM, OHAL KHK'larıyla ihraç edilen öğretmene 'OHAL Komisyonu'na başvur' dedi

AİHM, OHAL KHK'larıyla ihraç edilen öğretmene 'OHAL Komisyonu'na başvur' dedi

AİHM, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı reddederek, öğretmene 'OHAL Komisyonu'na başvur' dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL sırasında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen öğretmen Gökhan Köksal'a OHAL Komisyonu'na başvurmasını 'önerdi'.

AİHM'den yapılan açıklamada "OHAL İnceleme Komisyonu'na başvurun" ifadesine yer verildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, AİHM kararını İleri Haber'e değerlendirdi.  "Bugüne kadar gördüğüm en berbat AİHM  kararlarından biri" diyen Altıparmak, "AİHM'in bunu yapmasının da tek sebebi var ‘bu kadar davaya ben bakamam diyor’ buna da bir kılıf bulmuş" ifadelerini kullandı.

Hukukçu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak kararı şöyle yorumladı:

“EN BERBAT AİHM KARARLARINDAN BİRİ”

*Bugüne kadar gördüğüm en berbat AİHM kararlarından biri. Çünkü komisyonun ne olduğunu, ne ile yetkilendirildiğini bile tartışmadan yaratılan iç hukuk yoluna git diyor. Git dediği kişinin gittiği tarihi bıraktım bugün bile öyle bir komisyon hala çalışıyor değil. Ben çok ayrıntılı şekilde analiz ettim bunu ve söyledim daha öncesinde; bu komisyon etkili bir hukuk yolu sayılamaz. Buradan çıkacak sonuç belli. Bu nedenle ben çok problemli AİHM kararı gördüm ama bu benim nezdimde ilk 3’e girer.

“AİHM KEYFİLİĞİ ONAYLAMIŞ OLDU”

*AİHM yolu kapanmış oluyor. Salt ihraç meselesiyle giderseniz bundan sonra  hakim size bakın Gökhan Köksal kararı var komisyona git diyecek. Mahkemenin 2-3 yıldan önce size dönme ihtimali yok bence. Eğer daha uzun vadesini düşünür ve ben yine de sonuna kadar gideceğim derseniz o daha komisyon tükenecek, komisyondan sonra idari yargı tükenecek, sonra Anayasa Mahkemesi tükenecek sonra AİHM’e gideceksiniz 10 sene 15 sene sonra emekli olmadıysanız, ölmediyseniz belki  davanız görülür. AİHM fiilen keyfiliği onaylamış oldu. Bu kadar net yani.

“KHK’LAR İÇİN ÇOK KARANLIK BİR TABLO”

*Bunu yapmasının da tek sebebi var ‘bu kadar davaya ben bakamam diyor’ buna da bir kılıf bulmuş. 

Biz hukuki mücadeleyi devam ettirmekten yanayız ama açıkçası çok karanlık bir tablo KHK’lar için. tamamen hukuk dışında taşınmış bir alan oldu.