Ahmet Cemal'den 'yerli oyun' tartışmalarına yanıt: 'Sanatın çöplüğüne gömülecek zırvalar!'

Ahmet Cemal'den 'yerli oyun' tartışmalarına yanıt: 'Sanatın çöplüğüne gömülecek zırvalar!'

Edebiyatçı Ahmet Cemal Devlet Tiyatroları'ndaki yerli-yabancı oyun tartışmasına yanıt verdi: "Sanatseverler hiç korkmasın, bütün bunlar en kısa zamanda sanatın çöplüğüne gömülmeye yargılı zırvalardır."

Sanat tarihçisi, edebiyatçı, tiyatro eleştirmeni ve yazar Ahmet Cemal, Devlet Tiyatrosu (DT)'nda yabancı oyunlara getirilen yasakla ilgili İleri Haber'e konuştu. Cemal, DT Genel Müdür Vekili Nejat Birecik'in sözlerine, "sanatseverler hiç korkmasın, bütün bunlar en kısa zamanda sanatın çöplüğüne gömülmeye yargılı zırvalardır" diyerek yanıt verdi.

İşte Ahmet Cemal'in Devlet Tiyatroları'na getirilmek istenen yabancı oyun yasağına ilişkin açıklamaları:

SANAT HER ŞEYİ YAPABİLİR

"Önce Ernst Fischer'in bir sözünü anımsatmak istiyorum: 'Sanat hiçbir şeye mecbur değildir - sanat her şeyi yapabilir'.

Bu söz sanırım bundan neredeyse 80-90 yıl önce söylenmişti ve bugün artık sanatın evrensel dünyasında bir kural olarak benimsenmiştir. 90. yılını dolduran bir cumhuriyette özellikle tiyatro gibi her an politik, yani eleştirel olmakla yükümlü olan bir sanata böyle kurallar getirmeye çalışmakla sanırım bir ilki gerçekleştirmiş oluyoruz. 

[ih2]

Aslında bütün bunlar -sanatseverler hiç korkmasın- en kısa zamanda sanatın çöplüğüne gömülmeye yargılı zırvalardır. Sanat bugün bildiğimiz koşullarda yaşayan ülkemizde bile önünde sonunda kendi özgür yollarını izleyecek ve bunun dışındaki bütün sesleri de susturacaktır. 

SANATIN YOLUNU TIKAMAYA YÖNELİK UMARSIZ GİRİŞİMLER

Ayrıca, sanatta 'yerli', 'yabancı', 'burada', 'ötelerde' gibi ayrımlara yer vermek de sanatın yolunu tıkamaya yönelik umarsız girişmlerdir ve bu tür girişimler bütün tarihi boyunca sanatın yolunu tıkayamamıştır. 

Sanata yolunu göstermeye, şurası iyi bilinsin ki, gerçek sanatçıların dışında kimsenin haddi olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır. 
 

DAHA FAZLA