AGİT ve BM'den ortak Türkiye bildirisi: Gazetecileri derhal serbest bırakın

AGİT ve BM'den ortak Türkiye bildirisi: Gazetecileri derhal serbest bırakın

AGİT ve BM tarafından yayınlanan ortak bildiride AKP hükümetine basın özgürlüğü uyarısı yapılarak, gazetecilerin serbest bırakılması talep edildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından AKP hükümetine yönelik ortak bir bildiri yayınlandı. Bildirinin Cumhuriyet davasının hemen ardından yayınlanması dikkat çekti. 

Salı günü yayınlanan bildiride AKP hükümetinden tutuklu gazetecileri serbest bırakması talep edilirken, hükümetin  bir an önce basın ve düşünce özgürlüğünü sağlaması gerektiği belirtildi. 

Bildirde Cumhuriyet davasının görülen ikinci duruşmasında bir kez daha gazetecilerin tutukluk halinin devamına ilişkin kararın, "demokrasiye uygun olmadığı” ifade edildi. Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre, AGİT'in Twitter hesabı üzerinen yapılan paylaşımda "Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının 2 hafta daha asılsız iddialarla cezaevinde tutulması kabul edilemez. Türkiye'ye onları bir an önce serbest bırakma çağrısı yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir ve BM Düşünce Özgürlüğü Özel Temsilcisi David Kaye tarafından yayınlanan bildiride, "Türkiye'nin basın ve düşünce özgürlüğünü bastırmasının ülkedeki gazetecilerin ve gazeteciler için doğrudan bir güvenlik tehdidine yol açtığı" söylendi. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre, halihazırda Türkiye'de 161 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde bulunuyor.