Ağırlaştırılmış müebbet istenen IŞİD'liye tahliye

Ağırlaştırılmış müebbet istenen IŞİD'liye tahliye

IŞİD'ın talimatıyla TBMM’de keşif yapan, çocuklara ‘Atatürk'ü ret’ dersleri verdiği iddiasıyla tutuklu yargılanan sanık tahliye edildi.

Foto: Arşiv

IŞİD'ın talimatı doğrultusunda TBMM’de keşif yaptıkları, Sultanbeyli'deki sözde okullarda çocuklara "Atatürk'ü ret" dersleri verdikleri iddiasıyla tutuklu yargılanan sanık tahliye edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya 3 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Mahkemeye ulaşan belgelerin okunmasının ardından sanık avukatları tahliye talebinde bulundu.

TUTUKLU SANIĞIN CANLI BOMBAYLA İRTİBATI BULUNDU

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Ali Karataş ve Selim Sürmeli'nin mevcut delil durumu, dijital kayıtlar, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması ile sanık Ali Karataş'ın dosya kapsamında Ribat eğitim kurumunda yönetici olması diğer sanık Selim Sürmeli'nin halen yargılaması süren canlı bomba Halil Doğan ile irtibatının olması ve beraber fotoğraf kaydının bulunmasının dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENEN IŞİD ŞÜPHELİSİNE TAHLİYE!

Mahkeme heyeti, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen sanık Orhan Küçük'ün ise tahliyesine karar verdi. Tahliye gerekçesinde, “dosya kapsamında toplanan delillerden anlaşıldığı kadarıyla sanık hakkında tüm delillerin toplanmış olduğu, tutuklu kaldığı süre dikkate alındığında yargılama sürecinde tutuklama ile güdülen amacın adli kontrol hükümleriyle ulaşılabilecek olduğundan sanığın tahliyesine..." denildi. Sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı konularak haftada bir gün polis merkezine giderek imza atma şartı getirildi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan iddianamede 6 sanık hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Savcılık, tüm şüpheliler hakkında "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediyor.

'SÜBYAN OKULLARI'

İddianamede, şüphelilerin İstanbul Sultanbeyli'de 'Ribat eğitim kurumu" ve 'sübyan okulu' adı altında kurulan sözde okullarda, çatışma bölgesinde bulunan ya da ölen IŞİD mensuplarının çocuklarına özel dersler verdiği belirtiliyor.

IŞİD militanlarının bu çocuklara “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, mahkemelerini, askerliği, Atatürk ilke ve inkılaplarını reddetme dersleri” verildiği de iddianamede yer aldı. Dosyada söz konusu eğitimin verildiği yerler ve çocukların fotoğrafları da yer alıyor.

IŞİD terör örgütü mensuplarına yönelik hazırlanan iddianamede şüpheli Selim Sürmeli'nin, IŞİD 'ın talimatı doğrultusunda 12 Ekim 2016 tarihinde, Ankara'da TBMM'de ve AKP İl Başkanlığı civarında, İstanbul'da da Caferilerin kullandığı Zeynebiye Cami çevresinde keşif amaçlı dolaştığı tespitine yer verildi. DHA’nın haberine göre alınan istihbarat sonucu teknik ve fiziki takibe alınan şüphelinin dikkat çekmeyecek şekilde giyindiği, sakallarını kısalttığı anlatıldı.