Afganistan'da Taliban'dan kurtarılan 7 bin film dijital ortama aktarılıyor

Afganistan'da Taliban'dan kurtarılan 7 bin film dijital ortama aktarılıyor

Afganistan'da 1990'lı yılların ortalarında ülkede kontrolü ele geçiren Taliban'dan kurtarılan 7 bin film, dijital ortama aktarılıyor.

Afganistan'da 1996-2001 yılları arasındaki süreçte ülke yönetiminde etkili olan ve çok sayıda katliama imza atan İslamcı Taliban örgütü, devlet film şirketindeki materyallerinin önemli bir bölümünü yakarak yok etmişti. 

Ancak Afgan Film'de çalışan Habibullah Ali ve arkadaşları, yaklaşık 7 bin filmi yok edilmekten kurtararak başkent Kabil'in farklı noktalarında saklamayı başardılar. Ali, AFP‘ye yaptığı açıklamada, "Gizli filmlerimizin olduğunu öğrenselerdi bizi öldüreceklerdi" dedi. 

1920'lerden 1970'li yıllara kadar süren döneme ait belgesellerin de yer aldığı toplamda 40 bin saatlik film, uzun süren çalışmalar sonucunda şimdi dijital ortama aktarılıyor. Filmlerin arasında Afganistan devlet şirketi tarafından üretilenlerin yanı sıra Hint ve Batı sinemasından örneklerin de bulunduğu belirtiliyor. 

Projeye ilişkin AFP'ye konuşan Afgan Film genel müdürü Muhammed İbrahim Arify, "Ülkemizini her köşesine gitme riskini alacağız, çocuklarımızın Afganların nasıl yaşadığını öğrenmesini istiyoruz" dedi.

DAHA FAZLA