AFAD kampında iki yılda 40 çocuk istismara uğradı, yetkililer sorumlu tutulmadı

AFAD kampında iki yılda 40 çocuk istismara uğradı, yetkililer sorumlu tutulmadı

Nizip’te Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) göçmenler için kurduğu kampta çocuklara yönelik cinsel suçlar ürpertici boyuta ulaştı: İki yılda 40 çocuğun cinsel istismara uğradığı öğrenildi.

Kampta 2014 ve 2016 yılları arasında üç cinsel taciz ve 37 çocuğa yönelik cinsel istismar suçu yaşandı. İki görevlinin de çocuğa yönelik istismar suçundan yargılandığı anlaşıldı. Buna rağmen AFAD yetkilileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

AFAD’ın Gaziantep’e bağlı Nizip’te sığınmacılar için kurduğu kampta tuvaletçi olarak görev yapan 29 yaşındaki Erdal E.’nin 30 erkek çocuğa cinsel istismarda bulunduğu belirtilmiş, sekiz çocuğun ailesi şikayetçi olmuştu. Erdal E., Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 108 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Erdal E., bu dava henüz devam ederken, 1 Haziran 2013’te görülen duruşmada, kampta 30 çocuğun istismar edildiğini, bazı kamp yetkililerinin bu suçlara karıştığını ve saldırıların örtbas edildiğini savunmuştu.

AFAD’A KOVUŞTURMAYA YER YOK!

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, ayrıca kampta çöp arabasını kullanan H.A. adlı personelin bir Suriyeli kız çocuğunu taciz ettiğini, İ. adlı Suriyeli bir kişinin de kampta kalan iki kadını dışarıdaki erkeklere pazarladığını, kadınları dışarıya çıkarmak için yetkililerden izin aldığını ileri sürmüştü.  Erdal E.’nin iddiaları üzerine AFAD yetkilileri hakkında soruşturma açıldı. Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın yürüttüğü soruşturma sonunda Erdal E.’nin iddialarının soyut nitelikte olduğu ileri sürülerek, 25 Ağustos 2016’da kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Kararda, UYAP kayıtlarındaki verilere bakılarak, kampta iki yılda çocuklara karşı işlenen cinsel suçların dökümü yapılarak, şöyle denildi:

“Son iki yıl içerisinde 23 adet reşit olmayanla cinsel ilişki, üç adet cinsel taciz ve 14 adet çocuğun cinsel istismarı olayının kolluk makamlarına yansıdığı, bu kayıtların UYAP kayıtlarıyla uyumlu olduğu, bunlar dışında başsavcılığımıza intikal etmemiş herhangi bir olayın vuku bulmadığı...”

[ih2]

Kararda, Elmas E.’nin yanı sıra kamp çalışanı Yılmaz D.’nin de cinsel istismar suçundan yargılandığı belirtildi.

DAHA FAZLA