Advin’in maceralarla dolu hayatının yeni durağı Uganda

Advin’in maceralarla dolu hayatının yeni durağı Uganda

İyi kalpli ve cesur bir çocuk olan Advin’in bu macerası da okuyanlara egzotik bir dünyanın hayalini yaşatıyor. Dizinin ikinci kitabı olan Advin Gümüş Sırtlı Goriller Ülkesinde naif dili, hikayenin önemli anlarını akıllara kazıyan görselleri ve çocuklara dikkatli olmaları gerektikleri konuları ince ayrıntılarda hatırlatma biçimiyle de doğru bir kaynak.

Annesiyle babası antropolog olan Advin, doğduğundan beri ailesiyle birlikte çok farklı ülkelere gitmiş, gezdiği yerlerde farklı kültürleri ve insanları tanımış, çok şey öğrenmişti. Macera dolu hayatına bir kapuçin maymunu olan haylaz arkadaşı Fora da eşlik etmişti. Son olarak Sahra Çölü'nde olan Advin’in maceraları, bu kez de ailesi ve Fora ile birlikte Uganda'ya doğru yola çıkmasıyla yeniden başlıyor.

Advin’in babası Mete Bey ile annesi İnci Hanım, Alman Profesör Mayer'le Uganda yerlilerini araştırmayı planlar. Afrika’ya yaptıkları bu yolculuk boyunca Fora’nın sürekli ortalığı birbirine katması, hayatını riske atacak enerjisi Advin’e ve ailesine zor anlar yaşatır. Öyle olsa da Advin, Fora’sız bir an dahi düşünemez, yol boyunca haylaz arkadaşına göz kulak olmaya çalışır. Bir gün pazaryerinde Fora’nın meyveleri dilediği gibi alıp kaçtığını fark eden bir hırsız kötü planını hayata geçirmek üzeredir.

“Afrika güneşinin altında, haylaz maymun Fora önde, Advin arkada meraklı gözlerle etraflarına bakınarak ilerliyorlardı. Pazaryeri; alan, satan ve boş boş dolaşanlarla doluydu. Fora sadece bakmakla kalmıyor, o tezgahtan bu tezgaha atlayıp duruyordu. Bu kadarla kalsa yine iyi ama yaramaz maymun her zamanki gibi dikkatini çeken şeyleri aşırıp duruyordu.”

Ormandaki kamp alanlarına doğru yola çıkmadan hemen önce Fora ortadan kaybolur. Advin her ne kadar Forasız yola çıkmak istemese de babası onu bulmak için polise ve otel yetkililerine güvenebilecekleri konusunda Advin’i temin eder ve yola çıkarlar. Ancak Advin için bu yolculuk giderek daha da anlamsızlaşmaya başlar ve şehre dönüp Fora’yı bulmaya karar verir. Ardından bir not bırakarak şehre doğru yola çıkar.

En yakın arkadaşını bulmak için elinden geleni yapan Advin, umutsuzca arayışını sürdürürken babası da araştırma ekibini geride bırakıp oğlunun peşinden yola çıkmıştır. Fora’nın kendisinden uzaklaşmasına sebep olan hırsızın sırrını çözer ve onu geri alır. Başına büyük işler açma riskini alan Advin, sonunda sadece arkadaşına kavuşmakla kalmaz, hırsızın da yakalanmasına yardımcı olur.

İyi kalpli ve cesur bir çocuk olan Advin’in bu macerası da okuyanlara egzotik bir dünyanın hayalini yaşatıyor.  Dizinin ikinci kitabı olan Advin Gümüş Sırtlı Goriller Ülkesinde naif dili, hikayenin önemli anlarını akıllara kazıyan görselleri ve çocuklara dikkatli olmaları gerektikleri konuları ince ayrıntılarda hatırlatma biçimiyle de doğru bir kaynak.  Hikayenin gidişatı Advin bir sonraki macerası hakkında daha fazla merak uyandırıyor. Ayrıca boda bodalar (motosiklet taksi) gibi farklı kültürleri temsil eden birçok öğeyi de okuyan çocuklara öğretiyor. Koray Avcı Çakman’ın yazdığı ve Yusuf Tansu Özel’in resimlediği kitap Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait.


KÜNYE: Advin Gümüş Sırtlı Goriller Ülkesinde, Koray Avcı Çakman, Resimleyen: Yusuf Tansu Özel, Kırmızı Kedi Yayınları, 2015, 120 sayfa.

DAHA FAZLA