Adım adım talanın resmi: Maslak'ta neler oluyor?

Adım adım talanın resmi: Maslak'ta neler oluyor?

İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Maslak'ta Ağaoğlu'nun kaçak diktiği Maslak 1453'ün ardından talan durmuyor. Doğa katliamı görüntülerine her gün bir yenisi eklenirken, yaşam savunucuları sorularına cevap bekliyor.

İleri Haber

İmar planı değişikliği Şehir Plancıları Odası'nın başvurusu üzerine Danıştay tarafından durdurulan, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da plansız devam ettiği belirtilerek inşaat ruhsatının iptal edilmesine rağmen kaçak şekilde yapımı sürdürülen Ağaoğlu'nun Maslak 1453 projesinde talan hız kesmeden devam ediyor. Fatih Ormanı'nın bulunduğu bölgeden doğa katliamı görüntülerine her gün bir yenisi eklenirken, Sarıyer Belediyesi'nin "Çalışmayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yürütüyor" açıklamasından başka bilgi verilmiyor. Maslak 1453'le beraber onaylanan planlarının devamı niteliğindeki çalışmalarda dozerler ağaçları sökmeye devam ediyor.

Kuzey Ormanları Savunması'ndan ve aynı zamanda Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu üyesi Nuray Çolak konuyla ilgili İleri'ye yaptığı açıklamada, Maslak 1453 projesi ile birlikte açılan yolun genişletme çalışmalarının devam ettiğini, mevcut 10 metrelik yolun 20 metreye çıkarılacağını belirtti.

Söz konusu bölgede 'dere imar planı' göründüğünü ve derenin aktığı kısımda da 'yeşil alan imar planı' olarak ayrıldığını belirten Çolak projeleri inandırıcı bulmadıklarını aktararak, "Yoldan itibaren 75 metreye varan bir mesafede tekrar yeşil alan düzenlemesi yapacaklarını söylüyorlar. Nasıl yapacaklar? Bilemiyoruz" dedi.

Şu anda yol olan alan hakkında konuşan Çolak şunları söyledi:

"Fatih Ormanı ile askeri alan önceden tamamen birleşik yeşil alan gibiydi, bir kopukluk yoktu. Yoğun bir orman dokusu değildi belki ama doğal yapı devam ediyordu. Maslak 1453'le beraber o doğal yapı kesilmiş oldu. Etrafında ciddi bir topoğrafik eşik de var. Onu düzeltmeye çalıştıklarını söylüyorlar. Nasıl toparlayacaklar?"

Konuyla ilgili Sarıyer Belediyesi'nden yapılan açıklamada çalışmaların İBB tarafından "dere ıslah projesi" olarak yürütüldüğü söylendi ancak İBB, Kuzey Ormanları Savunması'nın sorularını yanıtsız bıraktı.

TAHRİBATIN VE YIKIMIN RESMİ

Askeri alandan ayrılarak 2010 yılında Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edilen ve 2012 yılında inşaata başlanan bölgenin yıllar içindeki değişimi uydu görüntüleri ile paylaşıldı. Bölgenin inşaatla geçen 7 yılda uğradığı tahrip ve yıkım böyle görüntülendi:

Maslak 1453 projesinin yapıldığı alanın Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edildiği 2010 yılındaki durumu

2012 yılında inşaatın başladığı tarihteki durumu

Mimarlar Odasının açtığı davada "yürütmenin durdurulması" kararı verildiğindeki 2014 yılındaki durumu (Yeni bir plan onaylanarak karara uyulmamıştı).

Bölgenin son durumu

DAHA FAZLA