Adım adım ABD-Rusya gerilimi

Adım adım ABD-Rusya gerilimi

Duma kentinde Suriye'nin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla başlayan gerginliğin BMGK'ya taşınması, savaş ihtimalini güçlendiren hamleleri de beraberinde getirdi.

İleri  Haber

Kimyasal silah kullanımını konuşmak için bir araya gelen BMGK'da yaşanan gerginlik, politik ve askeri hamleleri de beraberinde getirdi. İşte gün gün sertleşen ve savaşı yakınlaştıran hamleler:

9 NİSAN | ABD SURİYE'YE MÜDAHALE EDİLECEĞİNİ AÇIKLADI

ABD'nin BM temsilcisi BMGK ne karar verirse versin ABD'nin sözde kimyasal saldırıya yanıt vereceğini söyledi. Tehdidin hemen ardından Akdeniz'de bulunan ABD savaş gemisi Suriye'ye doğru hareket etti.

ABD'ye ait Donald Cook isimli destroyerin Kıbrıs'ın Larnaka limanından ayrılarak Suriye karasularına yaklaştığı öne sürüldü. "Arleigh Burke" sınıfı Donald Cook (DDG-75) adlı füze destroyeri, Tartus'un 100 kilometre açığına kadar geldiği ve gemide 60 adet Tomahawk füzesi olduğu iddia edildi. Bununla da yetinmeyen ABD Harry Truman adlı uçak gemisini ve beraberindeki taarruz filosunu Doğu Akdeniz'e sevketti.

Rus uçaklarının gemiyi 4 defa alçak uçuş ile taciz ettiği söylendi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Rusya, Suriye'nin kimyasal programını bitirme sözünde durmadı. Duma'da saldırının yapıldığı yer incelemeye açılsın. Trump hala Suriye'deki askerleri çekme taraftarı, ancak Esad'ın sivillere karşyı kimyasal silah kullanmayacağından emin olmak istiyor." denildi.  

ABD TEMSİLCİSİ TOPLANTIYI TERK ETTİ

BMKG'daki Suriye temsilcisi Caferi: "BM'ye; silahlı grupların Klor ve Sarin gazına sahip olduklarını ve bunları kullanmaya, fabrikasyon haberler yaymaya hazırlandıklarına dair onlarca mektup verdik. Belgelendirdik. Hiçbir şey yapılmadı, okunmadı bile. Bugün Suriye olarak Doha, Riyad, Paris, Ankara, Washington ve Londra'nın; IŞİD, Nusra, Rahman Kolorduları ve diğer gruplara kimyasal silah dahil her türlü desteği vermekle suçluyoruz.

Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'ye kötü haberlerimiz var. Destekledikleri silahlı örgütleri bitirdik. İsrail'in saldırıları, kuklaları terörist örgütleri korumaya yetmeyecek. Suriye, topraklarını teröristlerden temizlemeye devam edecek. ABD yalanlarla Irak'ı işgal etti. ABD yalanlarla Libya'yı yıktı. ABD yalanlarla Suriye'ye saldırdı. Bugün yine yalanlar var.'' dedi. ABD'nin BGMK'daki temsilcisi Nikki Haley, Caferi'nin konuşmasından sonra oturumu terketti.

RUSYA'DAN YALANLAMA

Rusya BMGK temsilcisi konuşmasında, "Duma'da anlaşma sonucu İslam Ordusu çıkıyor. Duma'da kimyasal saldırı sonucu hayatını kaybetmiş bir tane insan yok. Buna dair tüm iddialar yalan. Bu tiyatroyu hepimiz geçen sene izledik. Washington, fabrikasyon kimyasal saldırı haberleri için eğitim verdi. Ayrıca ABD, kimyasal saldırı haberlerinden hemen önce askeri hazırlıklara başladı" dedi.

TRUMP MACRON'LA TELEFONDA KONUŞTU VE MÜDAHALEDE ANLAŞTI

Kimyasal silah kullanıldığına dair kesin kanıtları olduğunu iddia eden Macron, olası bir askeri müdahalede aktif rol alacaklarını telefonla görüştüğü Trump'a iletti.

10 NİSAN | 'TERÖRİSTLERİN YENİLMESİ YATIRIM YAPANLARDA HİSTERİYE YOL AÇIYOR'

BMGK, Suriye'de Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısı iddiaları üzerine Fransa, İngiltere, ABD ve konseyin geçici üyelerinden Fildişi Sahili, Hollanda, Peru, Polonya, Kuveyt ve İsveç'in talebiyle toplandı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, "Dış sponsorların desteğini alan terörist ve aşırılık yanlıları yeniliyor. Hatırlatayım söz konusu olan donattığınız, finanse ettiğiniz ve meşru hükümeti değiştirmek için bu ülkeye attığınız terörist ve aşırılıkçılardır. Şimdi neden bu yenilginin, bu karanlık güçlere politik ve maddi sermaye yatıranlarda histeriye yol açtığı anlaşılıyor" dedi.

IRAK İŞGALİNDEN PİŞMAN OLAN BLAİR SURİYE'YE MÜDAHELEYİ SAVUNUYOR

2016 yılında yaptığı açıklamada, "Irak'ın kimyasal silahı yoktu. Bu nedenle o dönem ölen askerlerin ölümünden kendimi sorumlu tutuyorum." diyen eski İngiltere Başbakan'ı, konu Suriye'ye müdahale olunca geçmişi unuttu. Blair, Başbakan May'in derhal Suriye'ye müdahale hazırlıklarına başlaması gerektiğini savundu.

11 NİSAN | SURİYE: ABD'DEN KORKMUYORUZ

Suriye'nin BM'deki temsilcisi Caferi, Suriye hümetini kimyasal silah kullanmakla suçlayan ve müdahale hazırlıkları yapan devletlere meydan okudu.

Caferi, "Suriye'ye yönelik saldırılara kaynağı ne olursa olsun karşı koyup cevap vereceğimizi ve Suriye'nin Irak veya Libya'ya dönüşmesine asla izin vermeyeceğimizi ülkem adına teyit ediyorum.'' şeklinde konuştu.

ESAD DUMA HALKIYLA BULUŞTU

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Ceyşul İslam Ceyş-ül İslam adlı çetenin farklı bölgelerden kaçırıp getirerek Duma bölgesinde rehin tutmasının ardından son iki gün içinde Suriye ordusu tarafından kurtarılanların arasında çocuklarını bulamayanların aileleriyle bir araya geldi.

Esad, kaçırılmış ya da kayıp hiçbir vatandaştan vazgeçmenin kesinlikle mümkün olmadığını, hayatta olması halinde ne pahasına olursa olsun bu vatandaşların kurtarılacağını vurguladı.

'ABD'NİN ATEŞLEYECEĞİ FÜZELER DÜŞÜRÜLECEK'

Rusya'nın Lübnan büyükelçisi Alexander Zasypkin, Suriye'ye fırlatılacak her Amerikan füzesinin havada vurulacağını ve fırlatma rampalarının da hedef alınacağını söyledi.

TRUMP: FÜZELERİMİZ GELİYOR, HAZIR OL RUSYA

Rusya, ABD'nin kimyasal saldırı yaptığını iddia ettiği Suriye'yi vurması durumunda bu füzelerin engelleneceğini söylemişti. ABD Başkanı Donald Trump ise Rusya cephesinden bu açıklamalara Twitter’dan cevap verdi.

Trump, "Hazır ol Rusya, füzelerimiz geliyor" ifadesini kullandı.

RUSYA KİMYASAL SALDIRI İDDİALARININ OLDUĞU MERKEZE GİRECEK

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkan Yardımcısı Korgenaral Viktor Poznihir, kimyasal saldırı iddialarının merkezindeki Doğu Guta'nın Duma ilçesine yarın (Perşembe) gireceğini, güvenliği sağlayacağını ve düzeni koruyacağını söyledi.

PUTİN: SAĞDUYUNUN GALİP GELMESİNİ UMUYORUM

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye ve Rusya ile ilgili tweetlerinin ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ''Dünyadaki durum endişe verici, sağduyunun galip gelmesini umuyoruz'' şeklinde konuştu.

ABD SAVUNMA BAKANI: SEÇENEKLERİ SUNMAYA HAZIRIZ

ABD Savunma Bakanı James Mattis, " Ordu operasyona hazır, olası seçenekleri Trump'a sunmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

Mattis, Suriye'de sivillere yönelik kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili, "Esad'ı kesin suçlayacak kanıt yok" dedi. El Kaide bağlantılı White Helmets grubunun ortaya attığı kimyasal silah iddiasına dair şu ana kadar kimse kanıt sunamadı.

RUS GAZETECİLERE SİLAHLI SALDIRI

Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Guta'daki çekimlerin ardından Şam'a dönen Rus gazetecilerin yolda kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradığını belirtti.

KIYAMET UÇAĞI HAVALANDI

Dünya çapında askeri uçuşları görüntüleyen 'CivMilAir' sitesi, ABD’nin 'kıyamet günü' uçağı olarak bilinen E-4B Nightwatch uçağını havalandırdığını bildirdi. Sitedeki haritadan uçağın Indiana eyaletinin hava sahasında bulunduğu görülüyor. Olası bir nükleer saldırı durumunda komuta merkezi olarak kullanılmak üzere tasarlanmış ve donatılmış olan E-4B Nightwatch, yakıt takviyesi alarak tam 1 hafta boyunca havada kalabiliyor. E-4B’nin üzerinde kurulan ekipmansa nükleer patlamanın zarar verici faktörlerine dayanabiliyor.