Adil Seçim Platformu: Tüm seçmenler sandıklara sahip çıksın

Adil Seçim Platformu: Tüm seçmenler sandıklara sahip çıksın

Seçim güvenliği için hazırlıklarını tamamlayan Adil Seçim Platformu, yapacakları çalışmaları anlattı.

 

Adil Seçim Platformu, 24 Haziran seçimlerinde yapacakları çalışmaları açıkladı. Ankara Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleştirilen açıklamayı DİB Koordinasyon Kurulu Üyesi Nesteren Davutoğlu okudu.

Millet İttifakı, HDP, EMEP, Halkevleri’nin yanı sıra demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütlerinden oluşan Adil Seçim Platformu adına konuşan Davutoğlu, adil ve güvenli bir seçim ortamının sağlanması ve halk iradesinin her türlü şaibeden uzak bir şekilde sandığa yansıması için çalıştıklarını söyledi.

Pir Haber Ajansı’ndan Cebrail Aslan’ın haberine göre Davutoğlu, hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullandığı gibi çıkması ve seçimin adaletli bir şekilde sonuçlanması için gerçekleştirecekleri çalışmaları üç başlıkta özetledi:

“24 Haziranda tüm gün sandık başındayız, oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık peşindeyiz, seçim günü haber peşindeyiz.”

415 BİN SANDIK GÖREVLİSİ, 195 BİN MÜŞAHİT

Tek bir sandık boş kalmayacak şekilde sandık kurulu ve müşahit görevlendirmesi yaptıklarının altını çizen Davutoğlu, Türkiye sathında kurulacak 181 bin 869 sandığın yüzde 99.6’sının, seçmen sayısı itibariyle de 59 milyon seçmenin yüzde 99.9’unun oyunun güvenliğini sağlayacaklarını dile getirdi. Davutoğlu, bu kapsamda 415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahit görevlendirmesi yaptıklarını söyledi. Seçmenlerin tümünün sandık başından bilgi geçebileceği ve sandık tutanaklarının mobil ortamda görsellerinin iletilebileceği “Adil Seçim Uygulaması”nı geliştirdiklerini ifade eden Davutoğlu, uygulamanın online platformlardan tüm seçmenlerin kullanımına açıldığını duyurdu.

‘KİMSENİN MARKAJA ALINMASINA GÖZ YUMMAYACAĞIZ’

Davutoğlu, oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık başındaki görevliler aracılığıyla ıslak imzalı birleştirme tutanaklarını platform bileşeni siyasi partilerin seçim merkezlerine ulaştıracaklarını söyledi. Uygulama ve tutanak karşılaştırma sistemi eliyle seçim sonuçlarını hızla kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Davutoğlu,, “Kimseyi markaja almayacağız, kimsenin kimseyi markaja almasına göz yummayacağız” diye konuştu. Davutoğlu, Ankara’da kurulan “Adil Seçim Basın ve İletişim Merkezi”nde tüm sandıklardan gelecek seçim sonuçlarının gerçek zamanlı olarak duyurulacağını dile getirerek seçim sonuçlarının manipüle edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. “Müşahit olmak yetmez” diyen ve sandık başından haber geçecek müşahit-muhabirler ile ‘müşabir’ ağı kuracaklarını ifade eden Davutoğlu, gün boyu sandık başlarından haber alarak tüm Türkiye’ye haber vereceklerini söyledi.

SEÇME HAKKI OY VERMEKLE BİTMEZ

Davutoğlu, seçme hakkının oy kullanmakla başlayıp biten bir hak olmadığını, oyuna sahip çıkmanın seçmen olmanın gereği olduğunu ifade etti. Tüm seçmenleri seçme hakkını tam olarak kullanmaya ve sandıklara sahip çıkmaya çağıran Davutoğlu, “Adil bir seçimin ancak ve ancak sizlerin de varlığı ve katılımı ile mümkün olduğunu unutmayın” diye konuştu.

'YA HER ŞEYİ KAYBEDECEĞİZ YA DA YENİ BİR TÜRKİYE İNŞAA EDECEĞİZ'

Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı Rıza Türmen de “24 Haziran seçiminin bir kader seçimi olacağının hepimiz bilincindeyiz. 24 Haziran seçimleri bir iktidarı belirlemesinin ötesinde Türkiye’nin hangi rejimle demokrasi ile yönetilip yönetilmeyeceğinin belirleyecek. 24 Haziran seçiminin sonucu bizlerin kaderini tayin edecek. Ya yeni bir karanlığa gömüleceğiz ve her şeyi kaybedeceğiz ya da yeni bir Türkiye’nin inşasına başlayacağız” dedi.

'SEÇMEN İRADESİNİN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise şunları kaydetti:

“Biz bütün oylara sahip çıkacağız. Platform içerisinde yer almayan partide olsa onunda oyuna sahip çıkacağız. Çünkü bir seçmenin oyu bizim için çok değerli, sandığa nasıl girdi ise sandıktan da o şekilde çıkmasını sağlayacağız. Türkiye haritasına baktığımız zaman yaklaşık olarak fule yakın diyebilirim. Sadece sandık başında görevlilerimiz yok okul sorumlularımız var, bölgede avukatlarımız var. Milletvekili olarak görevlendirdiğimiz bölgede bir Urfa, Gümüşhane ve Van buralarda görevlendirmeler yaptık amacımız seçim güvenliğinin sağlanabilmesi, platform olarak her şeyi düşünüyoruz. Seçmenlerimize gidip oy kullanmak kalıyor ve kendi oylarının peşine düşmek kalıyor. Bu seçimin sağlıklı geçmesi ve seçmen iradesinin sonuna kadar arkasında olacağımız belirtmek istiyorum. Bizimde sandık okul sorumlusu ve müsait çalışmalarımız devam ediyor. Şu an 100 binin üzerinde sandık ve müşahidimiz var ayrıca 10 bin okul görevlimiz var. Müşahit ve sandık görevlimizin olmadığı yerde okul sorumluları ile sandıkları kontrol edeceğimizi düşünüyorum. Taşınan sandıkla ilgili çok merak ediliyor. İlk önceleri çok sayıda sandığın taşınması istenmişti.

'TEK ADAM REJİMİNİ, OHAL’İ, KHK’Yİ YIKMAK SEÇMENİN ELİNDE'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsekmenler de şöyle konuştu:

“Sandık taşınması konusunda ilçe seçim ve YSK görevli idi. Son yasa ile ilgili değişiklikle birlikte kaymakamlara ve valilere verildi. Yani siyasi partinin uzantılarına verildi. Çok sayıda sandık taşıma talebi geldi. YSK’ya ilk başta taşınma talebi 250 binin üzerindeydi. Gerekçesi ise şöyle: 1995 yılında o bölgede bir olay olmuş, bir tanesi 2013 yılında bir olay olmuş bu kadar komik gerekçeler. Mesela Hakkâri’de 50 bin kişinin sandığının taşınması isteniyordu bu oranın nüfusunun 3/1. İtirazlar sonucunda şu anda 120 kişiyi ilgilendiren bir taşıma karar verildi. Bu da 1025 mezra ve köyü ilgilendiriyor. Söz konusu 0 ila 29 km arasında bir taşıma mesafesi. Sonuç olarak tek adam rejimini, OHAL ve KHK rejimini yıkmak sizin oyunuzla olacak.

'BU EKİPTE OLMAK GURUR VERİCİ'

İYİ Parti Genel İdari Kurul Üyesi Ortaç Ünsal şunları ifade etti: “Burada gözden kaçan ciddi bir nokta var. Burada imece usulü ile yapılan sandık güvenliği birlikteliği yapılan her şeyin aslında Türkiye’nin çok daha iyi çok daha güzel yerlere gideceğinin de işaretidir. Ekip arkadaşlarımız aylardır beraber çalışıyorlar. Bu ekipte olmaktan dolayı İYİ Parti olarak büyük gurur duyuyoruz. Nihayetinde böyle bir irade gösterip böyle bir beraberliği yaşadığımız için Pazar günü için hakikaten bir endişemiz yok. Emeği geçen herkese imeceye katılıp sahada çalışacak herkese teşekkür ediyoruz. Bu da Türkiye’nin daha güzel yerlere gideceğinin işaretidir.

'BU ÇALIŞMA İÇİNDE OLMAK GÜZEL'

Saadet Partisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelebi şunları dile getirdi: “Böyle bir çalışmanın içerisinde olmaktan gerçekten güzel. Emeği geçen herkese şükranlarımı ve hürmetlerimi sunuyorum. İnşallah bu birliktelik ve bu beraberlik istediğimiz sonucun alınmasına vesile olacaktır.”

ADİL SEÇİM PLATFORMU BİLEŞENLERİ

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Emek Partisi DİSK, KESK, Birleşik Kamu İş, Mülkiyeliler Birliği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Demokrasi için Birlik, Hak ve Adalet Platformu, Birleşik Haziran Hareketi, Memleket Biziz, Hürriyet Hareketi, Sandık Gücü, Sensiz Olmaz, Seçim Süreci Meclisleri, Oyum Güvende, Anıtpark Forum, Seçim 2018 Yurttaş Haber Ağı”