Adana’daki yangından etkilenerek dumana duyarlı çıkış kapısı tasarlayan öğrenciler buluş dalında 2’inci oldu

Adana’daki yangından etkilenerek dumana duyarlı çıkış kapısı tasarlayan öğrenciler buluş dalında 2’inci oldu

Urfa’da, Adana’da 12 kişinin hayatını kaybettiği öğrenci yurdunda çıkan yangından etkilenen öğrenciler ‘dumana duyarlı acil çıkış kapısı’ tasarladı.

Şanlıurfa'daki bir mahallede eğitim gören 8'inci sınıf öğrencisi 2 kız öğrenci, Adana'da tarikata ait bir öğrenci yurdunda yangın merdiveninin kilitli olması gibi birçok ihmal sonucu çıkan yangında 12 kişinin hayatını kaybetmesinden etkilenerek harekete geçti.

Dumana duyarlı acil çıkış kapısı geliştiren Ayşe Aslan ve Sibel Önalöğrencilerin projesi, Uluslararası Türk Dünyası 3'üncü Bilim ve Kültür Şenliği'nde "buluş" dalında 2'ncilik ödülüne layık görüldü.

Öğretmenlerinden ve öğrenci arkadaşlarından da destek alan Aslan ve Önal, marangozda, her katında acil çıkış kapısı bulunan örnek bir ahşap bina maketi yaptırdı.

Makete tel örgüden oluşan yangın merdiveni, dumana duyarlı sensör, siren, ışık, acil çıkış kapısı ve bataryadan oluşan mekanizmayı yerleştiren öğrenciler, "Yangın Sensörüne Duyarlı Acil Çıkış Kapısı" ismini verdikleri projeyle, yangında can kayıplarının önüne geçmeyi amaçladı.

Yangın sırasında siren çalarak bina içerisindekileri uyaran ve aynı anda acil çıkış kapılarını açarak içeridekilerin kolay bir şekilde tahliye olmasını sağlayan projeyi geliştiren kız öğrenciler, çalışmalarıyla yaklaşık bir ay önce bin 100 eserin yarıştığı Uluslararası Türk Dünyası 3'üncü Bilim ve Kültür Şenliği'nde "buluş" dalında 2'ncilik elde etti.

MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK

Öğrencilerden Ayşe Aslan, öğretmenlerince verilen proje ödevini hazırlamak için çalışma başlattıkları sırada Aladağ'daki yurt yangınının meydana geldiğini, olaydan etkilenerek yangınlarda can kaybını önlemek üzere proje hazırlamaya karar verdiklerini söyledi. Gelecek yıl kendisi ve arkadaşlarının lise eğitimi için yurtta kalacağını aktaran Aslan, "Gelecek yıl biz de yurtta kalacağız. Bu olayın bir benzeri bizim başımıza da gelebilir. Yangınlarda can kaybı yaşanmaması için böyle bir proje tasarladık" dedi.

Projelerini öğretmenleriyle paylaştıklarında onların da mutlu olduğunu ve kendilerine büyük destek verdiğini belirten Ayşe Aslan, kısa süre içinde projelerini tamamladıklarını kaydetti. AA'nın haberine göre projenin uygulanabilirliğinin çok kolay olduğunu vurgulayan Aslan şöyle devam etti:

"Bu projemiz yurtlarda, okullarda, hastanelerde, pansiyonlarda çok kolay uygulanabilir. Böylece çok büyük binalardaki yangınlarda can kaybının önüne geçilebilir. Bu nedenle böyle bir proje düşündük. Maliyeti de çok düşük. Güç kaynağı olarak akü kullandık. Günlük hayatta çok kolay uyarlanabilir. Binaya yerleştirdiğimiz sensör, yangın sırasında dumanı algılayarak kilitli olan acil çıkış kapısının otomatik olarak açılmasını sağlıyor. Aynı anda siren çalmasını sağlayarak bina içerisindeki insanları uyarıyor. Adana'daki yangında arkadaşlarımız acil çıkış kapılarının açılmaması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Biz projemizle bu kapıların kapalı olmasını, ancak yangın sırasında otomatik olarak açılmasını amaçladık. Projemizle katıldığımız Uluslararası Türk Dünyası 3'üncü Bilim ve Kültür Şenliği'nde buluş dalında 2'nci olduk, Şanlıurfa'da ise 1'inci olduk. Bu başarı bizi çok mutlu etti, gururlandık. Bir köy okulunun böyle bir proje yaparak büyük bir derece elde etmesi bizi ayrıca mutlu etti."

Sibel Önal da geliştirmek istedikleri yöntemle bir kişinin dahi yangından kurtulmasına vesile olmanın bütün emeklerine değeceğini söyledi.

DAHA FAZLA