Adalet İçin Hukukçular: Yurtsever savcı Doğan Öz’ün uğruna canını verdiği adalet mücadelesini sürdüreceğiz

Adalet İçin Hukukçular: Yurtsever savcı Doğan Öz’ün uğruna canını verdiği adalet mücadelesini sürdüreceğiz

Adalet İçin Hukukçular, ilerici yurtsever savcı Doğan Öz’ün katledilişinin 39. yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımladı.

Adalet İçin Hukukçular, 24 Mart 1978’de öldürülen ilerici yurtsever savcı Doğan Öz’ün katledilişinin 39. yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Muhalif olmanın ve siyasi iktidara Hayır demenin terörizm sayıldığı şu dönemde “Doğan Öz’ü ve bu ülkenin aydınlarının hatırlatmak boynumuzun borcudur” denilen açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“İlerici, aydın, yurtsever savcı Doğan Öz, 39 yıl önce 24 Mart 1978 günü, sabah evinden işine gitmek üzere çıktığı saatlerde, arabasının içinde vurularak katledildi. Aradan geçen 39 yıla rağmen savcı Doğan Öz’ün, uğruna hayatını kaybettiği adalet mücadelesinin ülkemizin en yakıcı gündemi olduğu en yalın gerçek olarak önümüzde durmaktadır.

Ülkemiz, sınıf mücadelelerinde tarihsel kazanımlar olarak ortaya çıkmış hakların imha edildiği, insanların gözaltılarda işkence gördüğü ve kaybedildiği, hukuksuz tutuklamaların sıradanlaştığı, muhalif olmanın ve siyasal iktidara HAYIR demenin terörizm sayıldığı, mahkemelerinin siyasi olmayan hiçbir karar veremediği bir dönemden geçmektedir.

Siyasal iktidar bu karanlık dönemi kurumsallaştırmak için 16 Nisan’da Türkiye’yi Anayasa referandumuna götürmektedir. Siyasi iktidarın sınırlandırılması anlamına gelen Anayasa anlayışının tarihsel bağından kopartılarak, bir sistem değişikliğinin aracı haline getirmek isteyenlere Doğan Öz’ü ve bu ülkenin aydınlarını, emekçilerini tekrar hatırlatmak boynumuzun borcudur.

Adalet mücadelesinin en zorlu dönemlerinden birinde bıkmadan, yorulmadan, talimat almadan, ilkeli duruşuyla, adalete ve yurttaşlarımıza olan inancıyla, bir adım dahi geri atmadan mücadele veren ve bu uğurda hayatını kaybeden yurtsever savcı Doğan Öz’ü saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.

Adalet İçin Hukukçular olarak, yurtsever savcı Doğan Öz’ün bu onurlu mirasını, belki bir parkı kurtarmak, belki emekçilerin mücadelesine destek olmak, belki de muhaliflerin sesi olmak için karakollarda, adliyelerde, hayatın her alanında yaşatmaya devam edeceğiz.”