Adalet Arayan İşçi Aileleri'nden 28 Nisan yürüyüşü

Adalet Arayan İşçi Aileleri'nden 28 Nisan yürüyüşü

Adalet Arayan İşçi Aileleri, "28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin" talebiyle yürüdü.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, "28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin" talebiyle Taksim İstiklal Caddesi'nde Fransız Kültür Merkezi'nden Galatasaray Lisesi'ne kadar bir yürüyüş düzenledi.

Galatasaray Lisesi'nin önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren Adalet Arayan İşçi Aileleri, iscinayetleriniunutma.org adresi üzerinden 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talepli imza kampanyasına katılım çağrısında bulundu.

Her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 61'incisini 7 Mayıs 2017 Pazar günü 13:00’te gerçekleştireceklerini de hatırlatan ailelerin açıklaması şu şekilde:

"28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin talepli düzenlediğimiz beşinci yürüyüşümüze Adalet Arayan İşçi Aileleri adına hoş geldiniz diyoruz.

Ekmek parası için çalışan işçi kardeşlerimiz iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. Öncelikle hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, ailelerine sabır, yaralanan, sakat kalan, meslek hastalığına maruz kalan kardeşlerimize şifa diliyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde 28 Nisan Anma ve Yas Günü’nde etkinlikler düzenleyen işçi kardeşlerimizi selamlıyoruz.

28 Nisan sadece bir anma ve yas günü değildir. Bizler diyoruz ki kaybettiklerimizi unutmaz, unutturmazsak başlar mücadele. Biliyoruz ki yasını tutmadıklarımızın hesabını da soramayız. Diyoruz ki 28 Nisan 1 Mayıs’a bağlanır. Yaşam hakkı ihlaline karşı çıkmakla başlar insanlıkdışı çalışma koşullarıyla mücadele.

Diyoruz ki bu çalışma koşulları bize her gün yaralanmayı, sakatlanmayı, meslek hastalığına maruz kalmayı ve ölümü sunuyor. Diyoruz ki hiçbirimiz çalışırken yaralanmayabiliriz. Hiçbirimiz çalışma kaynaklı meslek hastalığına maruz kalmayabiliriz. Hiçbirimiz ekmeğimizi kazanırken hayatımızı kaybetmeyebiliriz.

Neden mi? “İş kazaları” ve iş cinayetlerinin %98 öngörülüp önlenebilir; meslek hastalıklarının ise %100’ü. İşte 28 Nisan’da bu gerçeğe dikkat çekmeye çalışıyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi. Yaralanmaların, iş cinayetlerinin olağan sayılmaması, çalışırken yakalandığımız meslek hastalıklarının görmezden gelinmemesi için kamuoyu duyarlılığı yaratmaya çalışıyoruz. İşverenlerin, devlet kurumları dahil sorumlu tüm kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması ve yasal düzenlemeleri etkinleştirmesi için baskı oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün dünyanın her yerinde ayakta olan işçi kardeşlerimiz gibi. Bu çabalar kaybettiklerimize borcumuz, çalışan her işçiye karşı görevimizdir.

Neden 28 Nisan? 1970’te ABD’nin en büyük işçi sendikaları federasyonu 28 Nisan’ı çalışırken hayatını kaybeden tüm işçiler için “anma günü” ilan etti. Aynı yıl ABD Kongresi’nden kapsamlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası geçti. Böylece işçi sağlığının bir kamu sorunu olduğunu devlet sembolik olarak kabul etmiş oldu. 1984’te Kanada Kamu Çalışanları Sendikası 28 Nisan’ı sendika bazında “yas günü” kabul etti. 1985’te Kanada Sendikalar Konfederasyonu 28 Nisan’ı tek taraflı olarak “ulusal yas günü” ilan etti. 1991’de Kanada Devleti 28 Nisan’ı resmi “yas günü” ilan etti. 2001’de Uluslararası Çalışma Örgütü 28 Nisan’ı “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan etti. Günümüzde pek çok ülkede 28 Nisan resmi “çalışma kurbanlarını/iş kazası-meslek hastalığı kurbanlarını anma günü” olarak anılmaya, bu ülkelerin bazılarının parlamentolarında da resmi “yas günü” olarak kabul edilmeye başladı. 28 Nisan’ın seçilme nedeni Kanada’da ilk defa “iş kazaları”ndaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edildiği tarihin 28 Nisan 1914 olmasıdır.

2012’den beri bizler de ülkemizde 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için mücadele ediyoruz.

Neden 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istiyoruz? Siz bu cümleyi dinlerken bile bir işçi kardeşimiz hayatını kaybettiği için. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, her yıl yaklaşık iki buçuk milyon kadın ve erkek çalışırken ölüyor. Çalışanlar her yıl yaklaşık 337 milyon “iş kazası”na maruz kalıyorlar. Her yıl yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar. İşyerlerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440.000 işçiyi öldürüyor. Sadece asbest kullanımına bağlı yılda 100.000 işçi hayatını kaybediyor. Her gün 6300 işçi çalışırken ölüyor! Her 15 saniyede bir işçi çalışırken hayatını kaybediyor! Her 15 saniyede 160 işçi “iş kazası” geçiriyor! Bu çalışma hayatı bize HER GÜN savaş sunuyor!

Ülkemizde her gün onlarca işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. 2012 yılından beri iş cinayetlerinin duyulur ve görünür olması için çıkardığımız İş Cinayetleri Almanağı korkunç rakamları gözler önüne seriyor. 2012’de en az 878, 2013’te en az 1235, 2014’te en az 1886, 2015'te en az 1703 işçi, 2016'da en az 1924 işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2017’nin ilk üç ayında en az 441 işçi hayatını kaybetti. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmış olsaydı hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz bugün yaşıyor olacaktı. Bizim gerçeğimiz bu kadar basit. Maruz kaldığımız bu vahşete dur demek için 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istiyoruz.

İş cinayetleri olağan değildir diyoruz. Çalışanların kaderi ölmek değildir diyoruz. Canlarımız, yakınlarımız ekmeğini kazanmak için çalışırken patronların kâr hırsı, kamu kurumlarının ve görevlilerin denetimsizliğinden doğan ihmaller sonucunda hayatlarını kaybetti. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı sürece emeğiyle hayatını kazanan herhangi birimizin başına aynı felaketin geleceğini biliyoruz.

Bizler, canı en çok yananlar, başka canlar yanmasın diye adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Emeğin, emekçilerin hakları için mücadele eden, daha insani çalışma koşulları talep eden herkesi dayanışmaya, 7 Mayıs 2017 Pazar günü 13:00’te tutacağımız 61. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katılmaya, iscinayetleriniunutma.org üzerinden 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talepli imza kampanyamıza katılmaya çağırıyoruz.

Yürüyüşümüze katılarak, iş cinayetlerini birlikte durdurabiliriz diyen, sesimize ses veren hepinizi saygılarımızla selamlıyoruz.

Adalet Arayan İşçi Aileleri"