Açlık grevindeki madenciler ‘sadaka’yı kabul etmedi

Açlık grevindeki madenciler ‘sadaka’yı kabul etmedi

Zonguldak’ta ödenmeyen maaşları için dokuz gündür ‘ocaktan çıkmama’ eylemi ve açlık grevi yapan madenciler şirketlerine atanan kayyumun ‘sadaka’ gibi önerdiği teklifi kabul etmedi, ‘direnişe devam’ dedi.

Zonguldak’ta ödenmeyen maaşları için dokuz gündür ‘ocaktan çıkmama’ eylemi ve açlık grevi yapan madenciler şirketlerine atanan kayyumun ‘sadaka’ gibi önerdiği teklifi kabul etmedi, ‘direnişe devam’ dedi.

Madende direnişe devam eden 25 işçi dün akşam olası bir müdahaleye karşı maden ocağının ağzında çıkışa 20 metre kala göçük oluşturmuş, direnişe devam etme kararlılıklarını göstermişti.

Bugün işçilerle görüşmek üzere maden ocağına Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak geldi. Ak, maden ocağına girerek işçilerle görüştü. İşçilerin eylemi sonlandırmalarını istediği Ak’a, talepleri yerine gelene kadar eylemlerini sürdürecekleri yanıtını verdi.

İŞÇİLER KAYYUMUN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ

Akşam saatlerinde ise madene gelen kayyum heyeti dışarıda bekleyen işçilere ve aileleri, madenin içinde direnişte olan işçilere maaşlarının bir kısmını ödemek istediklerini ilettiklerini ancak kabul etmediklerini aktardı.

İşçilere Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve satılan kömürden gelen avans ile bir miktar ödeme yapılacağını aktaran kayyum heyeti tepkiyle karşılandı. Kayyum heyetinde yer alan muhasebecinin, "Alacağı olan arkadaşlar sizi bekliyoruz. Bu asla sadaka olarak telaffuz edilemez. Bunlar sizin alın teriniz. Talepleriniz ücretlerin ödenmesi konusundaydı. Mağduriyetinizi gidermek üzere buradayız. 750 lira sosyal yardımlaşma vakfından 1000 lira da maaşlarınıza mahsuben şimdilik. Sonra da kömürü teslim ettikten sonra geride kalan paranızın bir kısmını daha ödeyeceğiz” dedi.

KAYYUMU YUHALADILAR

İşçiler ve aileler ise kayyumun açıklamasına sert tepki gösterdi. DHA’da yer alan habere göre taleplerinin tamamını alana kadar eylemin süreceğini ifade eden işçiler adına konuşan bir madenci, “Sadaka istemiyoruz. Bir Allah’ın kulu bir kuruş para alamaz. Bu zamana kadar neredeydiniz. Verdiğiniz parayı kabul etmiyoruz” dedi. Yuhalanan kayyum heyeti polis eşliğinde maden ocağının önüne geri döndü.

İşçi temsilcisi Cemal Akın, mücadelelerini devam ettireceklerini ifade ederek, "Biz sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Bize bugün elden 1000-2000 arası maaşın bir kısmı artı sosyal yardım olarak maddi para verileceğini öğrendik. Arkadaşlarımız dışarı çıkmadan bu sorun çözülmeden biz bu parayı da kabul etmiyoruz" dedi.

İşçilerden Mustafa Kuru’nun annesi Emine Kuru da kayyum heyetine tepki göstererek işçilerin yanında olduklarını söyledi. Aileler ve işçiler maden ocağı önünde bekleyişini sürdürüyor.

Öte yandan polis çevik kuvvet ve TOMA ile maden önündeki ‘güvenlik’ önlemlerini arttırdı.

DAHA FAZLA