ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu

ABD Senatosu'nun onayıyla eski CIA Direktörü Mike Pompeo, yeni ABD Dışişleri Bakanı oldu.

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın Dışişleri Bakanlığı'na aday gösterdiği eski CIA Direktörü Mike Pompeo'nun bu göreve getirilmesini onayladı.

Pompeo'ya 100'den fazla senatör ‘evet' oyu verdi. Senato'nun tamamı onayladıktan sonra Dışişleri Bakanı adayının, yeni göreve başlaması için sadece yemin etmesi gerekecek.

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Pompeo'nun Senatodaki oylamasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, şunları belirtti:

"Senatonun ülkemizin en üst düzey diplomatı olarak hizmet etmesi için Mike Pompeo'yu onaylamasından dolayı memnun oldu. Mike gibi vatansever birisinin sonsuz yeteneği, enerjisi ve Dışişleri Bakanlığı yapacak zekası tarihin bu önemli döneminde ülkemiz adına çok önemli. ABD'nin çıkarlarını her zaman en ön planda tutacaktır. Benim güvenimi desteğimi kazandı. Bugün, 70. ABD Dışişleri Bakanı olduğu için benim tebriklerimi aldı."

MİKE POMPEO KİMDİR?

ABD Başkanı Donald Trump tarafından 13 Mart 2018'de Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilen Mike Pompeo, 9 Şubat 2017'de CIA başkanlığına getirilmişti. Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’a benzer, sağcı-muhafazakar dünya görüşüne sahip bir isim olarak tanınıyor.

Cumhuriyet Parti içerisindeki aşırı sağcı Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, su işkencesine verdiği destek ve kürtaj karşıtı görüşleriyle gündeme gelmişti.

Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi'nde hukuk okudu.

Associated Press ajansının Pompeo'nun Temsilciler Meclisi'ndeki kişisel sayfasında yer alan bilgilere dayandırdığı haberine göre “CIA Başkanı, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde’nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.”

Pompeo ayrıca, 2010 yılında Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girdi.