ABD’nin yeni başkanı Trump yeminini etti

ABD’nin yeni başkanı Trump yeminini etti

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump akşam saatlerinde Washington'da düzenlenen yemin töreninin ardından resmen göreve başladı. Irkçı söylemleriyle gündemden düşmeyen Donald Trump, yeminini ettiği sırada ABD'de binlerce kişi sokakları doldurarak polisle çatıştı.

İleri Haber

ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump, başkanlık görevini selefi Barack Obama’dan devraldı. Yüz binlerce kişin başkanlık törenini izlemek için Washington’a gelirken, Demokrat Parti’den çok sayıda siyasetçinin töreni boykot ettiği öğrenildi.

Görevi Türkiye saatiyle 20.00’de eski ABD başkanı Obama’dan devralan Trump’a Eşi Melania'nin yanı sıra kızı Ivanka ile damadı Jared Kushner'da eşlik etti. Beyaz Saray'daki Oval Ofis'e veda eden Obama, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Durmayacağım. Bir vatandaş olarak gerçeği, adaleti, mizahı ve sevgiyi seslerinizden ilham alarak yanınızda olacağım" dedi. Obama'nın Oval Ofis'ten ayrılmadan önce Trump’a ‘içeriği açıklanmayan' bir mektup bıraktığı da açıklandı.

Trump’ın vizyonu, zenginlerin Amerika’sını yaratmak

Yüksek Mahkeme Yargıcı John Roberts'ın huzurunda ABD'nin 45. Başkanı olarak yemin eden Trump, görevi devralmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, Obama ailesine yaptıkları 'zarif' devir töreni için teşekkür etti. Trump konuşmasında, “yalnızca yönetim transferi yapmıyoruz. Yönetimi siz halka veriyoruz. Uzun süredir, halk bunu bedelini ödedi. Bu zamana kadar Washington yüceldi, halk değil. Fabrikalar kapandı, kurulu düzen kendini korudu ama vatandaşlarımız bundan fayda sağlayamadı. Onların zaferleri, sizin zaferleriniz olmadı. Bunların tamamı değişecek. Bu değişim bugün ve şu anda başlıyor” ifadelerini kullandı.

Hangi partinin yönetimi elde ettiğinin bir öneminin olmadığına değinen Trump, “halkımız yönetimde söz sahibi olup olmadı. 20 Ocak 2017 halkın iktidarının başladığı gün olarak hatırlanacak” dedi. Ayrıca Trump, “Bugünden sonra yeni bir vizyon ülkemizi yönetecek. Bugünden sonra Amerika öncelikli olacak. Ticarette, dış ilişkilerde her alanda öncelikli olan Amerikan ailelerinin çıkarı olacak. Son nefesime kadar sizin için çalışacağım. Amerika yeniden kazanmaya başlayacak. İşlerimizi geri getireceğiz. Rüyalarımızı geri getireceğiz. Yollar, tüneller, demiryolları havayolları yapacağız. Ülkemizi Amerikan eli ve Amerikan işçiliği ile yeniden inşa edeceğiz. İki kuralımız olacak; Amerika’dan al, Amerikalı ile yap” ifadelerini kullandı.

Trump’ın konuşmasında öne çıkan bir diğer vurgu, birlikte zengin bir Amerika’yı kuracağız sözüydü. Trump, “Amerika birleşirse, Amerika durdurulamaz. Büyük düşünmeli, daha da büyük hayaller kurmalıyız. Artık konuşan ama yapmayan politikacıları dinlemeyeceğiz. Boş konuşma devri bitti, aksiyon zamanı geldi. Birlikte Amerika’yı daha güçlü yapacağız. Birlikte Amerika’yı daha zengin yapacağız. Birlikte Amerika’yı daha gururlu yapacağız Birlikte Amerika’yı daha yücelteceğiz” dedi.

Washington’da çok sayıda gösterici Trump’ı istemediklerini haykırdı

Donald Trump'ın yemin töreni öncesi Washington'da göstericiler McPherson Meydanı'nda polisle çatıştı. Eylemcilere müdahale eden polis, Washington Post muhabirini darp etti. Başkentteki yemin töreni öncesinde Trump karşıtlarının düzenlediği eylemelere müdahale eden Washington polisinin gazeteci ve yasal gözlemcileri de hedef aldığı iddia edildi. Gazeteciler ile gözlemcilerin biber gazına maruz kaldığı ifade edilirken, Washington Post muhabiri Dalton Bennett'in polis tarafından darp edildiği belirtildi.

Ayrıca bir diğer haber ajansı Russia Today’in in Amerika muhabiri, Alexander Rubinstein’da eylemleri görüntülemek isterken polis tarafından darp edilerek gözaltına alındığı bildirildi. Polisin çembere aldığı yüzlerce protestocu arasında olduğu belirtilen Rubinstein'ın gazeteci kimliğini göstermesine rağmen gözaltına alındığı açıklandı.