ABD'li senatör McCain, Erdoğan'dan önce YPG ile görüşmüş: 'ABD bize silah sözü verdi'

ABD'li senatör McCain, Erdoğan'dan önce YPG ile görüşmüş: 'ABD bize silah sözü verdi'

ABD'li cumhuriyetçi senatör McCain'in Ankara'da Erdoğan'ı ziyaret etmeden önce Kobane'de YPG ve DSG komutanlarıyla görüştüğü ortaya çıktı.

ABD Senatosunun Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör John McCain, geçtiğimiz pazartesi günü Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti. 

McCain görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Trump yönetimine vurgu yaparak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması ve Rakka'nın geri alınması için bir öneri ortaya koydu ve bu öneri ABD tarafından ciddiyetle ele alınmalı" demişti. 

ERDOĞAN'DAN ÖNCE KOBANE'YE ZİYARET

Erdoğan'a övgüler yağdıran McCain'in, bu görüşmeden önce geçtiğimiz haftasonu Kobane'de YPG ve DSG yetkilileriyle görüştüğü ortaya çıktı. 

Wall Street Jounal'ın ABD’li yetklilere dayandırdığı habere göre McCain, Demokratik Suriye Güçleri'nin devam eden Rakka operasyonunu değerlendirmek üzere Kobane'de gizli bir görüşme gerçekleştirdi. 

"ABD BİZE SİLAH SÖZÜ VERDİ"

Sputnik'ten Hikmet Durgun'a konuşan DSG'li bir komutan ise McCain'in Kobane'nin güneyindeki ABD üssünü ziyaret ettiğini belirtti. McCain ile Rakka operasyonunu ve silah yardımını konuştuklarını söyleyen DSG'li komutan şunları aktardı:

"John McCain, Rakka operasyonu kapsamında görev alan ve bizlere danışmanlık yapan ABD askerlerini ziyaret etmek, onlara moral vermek ve bizlerle görüşmek amacıyla Kobani güneyine yani Rakka'nın kuzeyine geldi. Senatör ABD'ye ait askeri bir helikopterle Kobani güneyindeki Ğerapışk köyü yakınlarındaki ABD askerlerine ait üsse geldi. Gelişi öncesi bize de haber verildi. Biz de üssün çevresinde gerekli önlemleri aldık. ABD'ye bağlı askeri üste senatör önce ABD askerleri ile görüştü, daha sonra bizlerle görüştü. Görüşmede IŞİD ile mücadelede ABD'den daha fazla silah ve destek talebinde bulunduk. Özellikle ağır silahlar istedik. Kendisi silahlı kuvvetlerden sorumludur aynı zamanda. Kendileri de destek vereceklerinin sözünü verdi.

"DEYR EZ ZOR'UN IŞİD'DEN ALINMASINI DA KONUŞTUK"

Görüşmede ayrıca, 'Türkiye'nin Menbic'e saldırırız' tehdidini de konuştuk. Rakka operasyonunda gelinen son durumu kendilerine aktardık. Ayrıca Deyr ez Zor operasyonunu da konuştuk. Kendisi bize Deyr ez Zor'un IŞİD'den alınması durumunda, örgütün maddi kaynaklarının kurutulacağını aktardı. Görüşme gayet olumlu geçti. Bizleri ziyaret ettiği için kendisine teşekkür ettik. Mc Cain, Kobani'de bir gün kaldı, sonrasında Kobani'den ayrıldı."