ABD'li kuvvet komutanlarından 'ırkçılık' çıkışı

ABD'li kuvvet komutanlarından 'ırkçılık' çıkışı

ABD ordusunun kuvvet komutanları, Charlottesville'de yaşanan ırkçı şiddetin ardından, ırkçılığa karşı açıklamalarda bulundu. 

ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville kentinde, Amerikan İç Savaşı'ndaki Konfederasyon ordusunun komutanı General Robert E. Lee'nin heykelinin kaldırılması kararına karşı sokağa çıkan Neo-Nazilerin gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 1 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Olayların ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın ırkçılar ile ırkçılık karşıtlarını bir tutarak "Her iki tarafta da iyiler ve kötüler var" açıklamasında bulunması tepki çekmişti. Trump'a yönelik eleştiriler sürerken, ABD'deki dört kuvvet komutanının neo-Naziler, Ku Klux Klan ve beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı grupları kınayan siyasi açıklamalarda bulunması dikkat çekti. 

İlk açıklamayı yapan Donanma Komutanı Oramiral John Richardson, "Charlottesville'deki olaylar kabul edilemez ve hoşgörü gösterilmemeli. ABD Donanması hoşgörüsüzlüğe ve nefrete daima karşıdır" ifadelerini kullandı. ​

[ih2]

Bunun ardından da Deniz Piyadeleri Komutanı Orgeneral Robert B. Neller dün paylaştığı mesajda, "ABD Deniz Piyadeleri'nde ırkçı nefret ya da aşırıcılığa yer yok. Çekirdek değerlerimiz olan onur, cesaret ve fedakarlık, deniz piyadelerinin yaşam ve davranış biçimini şekillendiriyor" diye yazdı.

​Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mark Milley ise bugün yaptığı açıklamada, "Kara Kuvvetleri, rütbelerimizde ırkçılığa, aşırıcılığa ya da nefrete müsamaha göstermez. Bu, değerlerimize ve 1775'ten beri savunduğumuz her şeye aykırıdır" dedi.

​Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dave Goldfein de, "Çalışma arkadaşım kuvvet komutanlarının yanındayım, biz birlikte olduğumuzda her zaman daha güçlüyüzdür, bizi havacı yapan budur. Doğruluk, görev ve mükemmellik" ifadelerini kullandı.