AB'de fazla gürültü yapan elektrik süpürgelerinin satışı yasaklandı

AB'de fazla gürültü yapan elektrik süpürgelerinin satışı yasaklandı

AB'de artık fazla gürültü yapan ve ısı yayan elektrik süpürgelerinin satışı yasaklandı.

Avrupa Birliği kuralları uyarınca, çekiş gücünden çok gürültü ve ısı üreten elektrikli süpürgelerinin satışı bugünden itibaren yasaklandı. Stokların tükenmesinin ardından, 900 wattdan fazla elektrik kullanan ve 80 desibelden fazla gürültü yapan cihazların satışı yapılamayacak.

Yasağa karşı çıkan bazı kullanıcılar ise daha az elektrik gücüyle çalışan elektrik süpürgeleriyle evlerin tam anlamıyla temizlenemeyeceğini savundu. Ancak enerji uzmanları, az elektrik kullanan iyi cihazların, çok elektrik kullananlar kadar iyi iş gördüğünü söylüyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Avrupa Çevre Bürosu (EEB) tarafından yapılan açıklamada, "Bu yaygın yanlış algıya karşın, yüksek güç her zaman iyi performans anlamına gelmez. Bazı enerjiyi etkin kullanan modeller, tasarımdaki yenilikler sayesinde, önemli oranda daha az enerji kullanarak, toz çekmekteki yüksek standartlarını koruyor" denildi.

AB'nin kenti internet sitesinde de "Daha az enerji kullanan elektrik süpürgeleriyle, Avrupa bir bütün olarak 2020 itibariyle 20 terrawatt saat enerji tasarruf edebilir. Bu, Belçika'daki hanelerin yıllık elektrik tüketimine eşit bir miktar. Aynı zamanda 6 milyon ton daha az karbondioksit açığa çıkacak. Bu da sekiz orta büyüklükteki elektrik santralinin emisyonuna eşit" açıklaması yer aldı.

DAHA FAZLA