ABD'den Lübnan'da vekalet savaşı 'uyarısı'

ABD'den Lübnan'da vekalet savaşı 'uyarısı'

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "ABD, Lübnan’ın içinde ve dışında herhangi bir tarafın ülkeyi vekalet savaşları alanı haline getirmesine veya ülkede istikrarsızlığa yol açacak her türlü adıma karşı uyarıyor.” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından, Lübnan'da patlak veren istifa krizine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Tillerson açıklamasında, "ABD, Lübnan’ın içinde ve dışındaki tüm tarafları, bu ülkenin toprak bütünlüğüne, hükümetine ve silahlı kuvvetleri gibi meşru ulusal kurumlarının bağımsızlığına saygı duymaya çağırıyor" ifadelerini kullandı.

Tillerson açıklamasında ayrıca Lübnan'da bir "vekalet savaşı" çıkabileceği "uyarısında" bulunarak, "Tek güvenlik otoritesi olarak tanınması gereken Lübnan devletinin güvenlik güçlerinden başka yabancı güçlerin, milislerin ve silahlı unsurların ülkede meşru rolü yoktur. ABD, Lübnan’ın içinde ve dışında herhangi bir tarafın ülkeyi vekalet savaşları alanı haline getirmesine veya ülkede istikrarsızlığa yol açacak her türlü adıma karşı uyarıyor.” ifadelerini kullandı. 

[ih2]

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptığı açıklamada görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Hariri, istifasının ardından Lübnan'a dönmezken, Suudi Arabistan'dan Hizbullah'ı hedef alan açıklamalar gelmişti.