ABD'den AKP'ye 'uyarı': İran ve Rusya, Batı'nın sağladığı faydaları sunamaz

ABD'den AKP'ye 'uyarı': İran ve Rusya, Batı'nın sağladığı faydaları sunamaz

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'ye ilişkin açıklamasında, "İran ve Rusya, Türk halkına, Batı ülkeleri camiasına üye olmanın sağladığı ekonomik ve siyasi faydaları sunamaz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Washington’da Wilson Center’da düzenlenen toplantıda Türkiye, Rusya ve İran'a ilişkin açıklamalarda bulundu. 

'İRAN VE RUSYA, BATI'NIN SAĞLADIĞI FAYDALARI SUNAMAZ'

"ABD ve Avrupa: Batı İttifaklarını Güçlendirmek" başlıklı konuşmasında AKP hükümetinin Rusya ile yakınlaşma ve S-400 füze savunma sistemi alma planlarına ilişkin, "NATO müttefiki olarak Türkiye’den, NATO müttefiklerinin ortak savunmasına öncelik vermesini istiyoruz. İran ve Rusya, Türk halkına, Batı ülkeleri camiasına üye olmanın sağladığı ekonomik ve siyasi faydaları sunamaz” ifadelerini kullandı.

'KİMSE KUCAĞINDA BİR BAŞKA KUZEY KORE TEHDİDİ BULMAK İSTEMEZ'

Konuşmasında İran'ı hedef alan Tillerson, İran'ın Suriye ve Irak'ya "bozucu" bir etki yaptığını belirterek, "Avrupalı ortaklarımızdan, İran'ın zararlı adımlarına karşı bizimle beraber durmalarını istiyoruz. İran rejimi Batılı ilkelerle uyumsuzdur. Ne ABD ne de Avrupa, kucağında bir başka Kuzey Kore tehdidi bulmak ister." ifadelerini kullandı. 

'RUSYA TEHDİDİ SON DÖNEMDE DİRİLDİ'

Ukrayna bağlamında Rusya'nın politikalarını da eleştiren Tillerson, "Avrupalı dostlarımız ile son dönemde dirilen Rusya tehdidinin farkındayız. Bundan dolayı ABD, Avrupa'daki savunma ve caydırıcılık taahhütlerini güçlendirmiştir." şeklinde konuştu.