ABD'deki Hakan Atilla davasında karar çıktı

ABD'deki Hakan Atilla davasında karar çıktı

Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden Reza Zarrab'ın da tanık olarak yer aldığı ve Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada jüri kararını açıkladı.

Mahkeme jürisi ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları yasa dışı yollarla deldiği suçuyla yargılanan Hakan Atilla'yı beş ithamdan suçlu. Kara para aklama ithamından ise suçsuz olduğuna karar verdi.

Jüri Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'yı "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek, ABD'yi aldatma suçuna iştirak etmek, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankalarını dolandırmaya iştirak etmek ve kara para aklama suçuna iştirak etmek" ithamlarından suçlu buldu. Atilla'nın cezasını Yargıç Richard Berman belirleyecek.

KARAR SONRASI BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA: ATİLLA'NIN YAPTIĞI KANITLANMIŞ BİR SUÇTUR

Jürinin kararını açıklamasının ardından New York Güney Bölgesi Başsavcılığı bir açıklama yayınladı. Açıklamanın tamamı şu şekilde;

"Bugün tam, adil ve açık bir yargılamadan sonra, jüri üyeleri oybirliği ile Hakan Atilla'yı suçlu buldu. Daha önce suçluluğunu kabul eden Reza Zarrab ile birlikte, İran'a uygulanan yaptırımların içinde milyarlarca dolarlık bir oluk açan bu devasa planın merkezindeki iki adam, çok ciddi federal suçlardan suçlu bulundu.

"Yabancı bankaların ve bankacıların bir seçeneği var: İran'a ve diğer yaptırım uygulanan ülkelere ya açıkça yardım edersiniz ya da uluslararası bankacılık topluluğunun bir parçası olmayı tercih edersiniz. Ama bunların ikisini aynı anda yapamazsınız.

"Eğer Hakan Atilla'nın yaptığı gibi İran'a petrol karşılığı milyarlarca dolar kaçırma planını gerçekleştirmek için ABD Hazine Bakanlığı yetkililerine defalarca yalan söyler ve belge üretirseniz sonuçlarına katlanırsınız.

Atilla'nın yaptığı seçim, Amerikan hukukuna göre artık kanıtlanmış bir suçtur."

TEMYİZE GİDEBİLİR

Mahmeme salonunda bulunan gazetecilerden Pete Brush, Atilla'nın avukatı Cathy Fleming'in bunun birinci raund olduğunu ifade ederek kararı temyize götüreceklerini işaret ettiğini belirtti.

CEZA DURUŞMASI NE ZAMAN?

Atilla'nın kesinleşen suçlarından alacağı cezanın Yargıç Berman tarafından ayrı bir duruşmada 11 Nisan tarihinde açıklanacağı belirtildi. Yargıç Berman 11 Nisan'da tarafları tekrar bir araya getirip cezayı açıklayacak. Türkiye'Deki bakanlarla ilgili olası bir ceza veya yaptırım kararını ise ABD Hazine Bakanlığı verecek.

REZA ZARRAB'IN DURUMU NE OLACAK?

Suçunu kabul ettikten sonra savcılıkla anlaşarak tanıklık yapan Rıza Zarrab için verilecek ceza ise daha sonra belli olacak. Zarrab'a verilecek cezada savcılığın Yargıç Berman'a Zarrab hakkında " davaya ne kadar yardımcı oldu" bilgisi önem kazanacak.