ABD'de görülen Hakan Atilla davasında 10. gün: Soruşturmada '1 numara' dediğimiz kişi Erdoğan'dı

ABD'de görülen Hakan Atilla davasında 10. gün: Soruşturmada '1 numara' dediğimiz kişi Erdoğan'dı

ABD'de görülen Mehmet Hakan Atilla davasında bugünkü oturum sona erdi. Eski polis Hüseyin Korkmaz, "soruşturmada 1 numara dediğimiz kişi Erdoğan'dı" dedi.

ABD'de görülen İran'a yönelik yaptırımları delme ve kara para aklama itiraflarını sürdüren Reza Zarrab'ın ifadesi sona erdi. Davanın bugünkü oturumunda Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı, tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla'nın yargılanmasına devam edildi.

Cuma günü ABD Terör ve Finansal İstihbarat Dairesi'nden sorumlu Bakan Yardımcısı David Cohen dinlendi. Cohen'in 2012 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Türkiye'nin petrol alımları karşılığında İran'a milyarlarca dolarlık altın ihraç ettiği yönündeki açıklamalarının ardından Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'a yazdığı mektup da kanıt olarak kayıt altına alındı.

CANLI BLOG |

Güncelleme 00.49

Bugünkü oturum sona erdi. Oturum yarın yine Hüseyin Korkmaz'ın ifadesi ile devam edecek. 

Güncelleme 00.42

Korkmaz, mali şubede, 17 Aralık soruşturması ve diğer soruşturmalar için kullanılan delil toplama prosedürlerini anlatıyor.

Güncelleme 00.34

Savcı, Korkmaz'a, mali suçlarla mücadele şubesindeyken yaklaşık olarak kaç operasyona katıldığını sordu. Korkmaz, 17 Aralık öncesinde, bu şubede 3 yıldan uzun bir süre içinde yaklaşık 10-15 operasyona katıldığını söyledi.

Güncelleme 00.27

Savcı, elindeki tüm delillerle Türkiye'den ayrılmanın risklerini sordu. Korkmaz, "Türkiye'de şüphelilere işkence yapılıyor" dedi. Korkmaz: "Beni bu ülkelerde rahatsız eden şey, bana gayri resmi yollardan yapılabilecek olan şeylerdi." dedi

Güncelleme 00.22

Hüseyin Korkmaz, "üçüncü ülkeye gitmemin nedeni o ülkede pasaport almamı sağlayacak bir yasal boşluk bulmamdı." dedi ve bu ülkede kendi adına olmayan ancak bir resmi kurum tarafından verilmiş bir pasaport aldığını söyledi.

Güncelleme 00.20

Soru: Yeni pasaportu nasıl aldınız?

Korkmaz: İlk giriş yaptığım ülkede alamadım. Ben de başka bir ülkeye geçtim, sonra da başka bir ülkeye gittim.

Güncelleme 00.19

Savcı Korkmaz'a, pasaportu olmadan Türkiye'den nasıl kaçabildiğini sordu. Korkmaz, "evet... Bir insan kaçakçısı buldum. Beni kaçırmasını istedim ve deniz yoluyla kaçtım." dedi.

Güncelleme 00.18

Savcı, Korkmaz'a, delillerin kopyalarını neden aldığını sordu. Korkmaz: "Savcı da ben de, delillerin asla mahkemeye taşınmayacağını ve zarar göreceğini veya imha edileceğini düşünüyorduk. Bu yüzden inisiyatif aldım" dedi ve delilleri sakladığını söyledi.

Güncelleme 00.11

Hüseyin Korkmaz, şüphelilerin konuşmalarına ait yazılı dökümlerin bazılarının taranmamış olduğunu söyledi.

Güncelleme 00.10

Soru: Soruşturma dosyasının tamamının kopyasını alabildiniz mi?

Korkmaz: Hayır, sadece o tarihe kadar taranmış olanları alabildim. Tüm ses kayıtlarını aldığımı sanıyordum ama sonradan sadece ilk CD'yi almış olduğumu fark ettim.

Güncelleme 23.53

Korkmaz, hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini ve pasaportuna el konulduğunu söyledi ve Ağustos ayında Türkiye'den ayrıldığını belirtti. Korkmaz, "Kendimi hukuken güvende hissetmiyordum" dedi. Korkmaz, "Ailemle beraber Türkiye'den, çok sevdiğim ülkeden ayrıldım" dedi.

Güncelleme 23.52

Hüseyin Korkmaz, "Eylül 2014'te cezaevine girdim. 9 Şubat 2016 tarihinde tahliye edildim" dedi.

Güncelleme 23.47

Soru: Peki, köprü koruma biriminde ne kadar süre görev yaptınız?

Korkmaz: Altı-yedi ay. Bu görevin ardından Hakkari'de görevlendirildi.

Güncelleme 23.42

Soru: 23 Aralık'ta başka yere tayin edildiğiniz zaman nereye atanmıştınız?

Korkmaz: Köprü koruma birimine gönderilmiştim.

Güncelleme 23.32

Korkmaz, başka üst düzey memurların da açığa alındığını/başka yerlere atandığını söyledi. Korkmaz, yeni memurların "şube müdürüne ve diğer bir rütbeli memura uygunsuz ve yasa dışı talimatlar" verdiğini söyledi. (Sözü edilen yeni memurlar, yeni amirlerdi.)

Güncelleme 23:28

Korkmaz, yaptıkları aramaların "tam sayısını" hatırlayamadığını söyledi. Yaklaşık 20 arama yaptıklarını belirten Korkmaz 22 Aralık 2013 tarihinde, yani operasyondan beş gün sonra, başka bir yere tayin edildiğini öğrendiğini söyledi.

Güncelleme 23.27

Korkmaz: "Operasyon", şüphelilerin evlerinde veya iş yerlerinde aramaların yapıldığı bir adli süreçtir. Korkmaz sürecin ayrıca şüphelilerin yakalanıp gözaltına alınmasını da kapsadığını söyledi.

Güncelleme 23.25

Hüseyin Korkmaz yeniden tanık kürsüsünde. Korkmaz, 17 Aralık 2013 operasyonu hakkında konuşuyor.

Güncelleme 23:05

ABD Adalet Bakanlığı'nın ve Hazine Bakanlığı'nın Lübnan Kanada Bankası aleyhine açtığı dava hakkında soru soruluyor.

Güncelleme 23.03

Savcı tekrar, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ABD sınırları dışında uygulanması" konusunda sorular soruyor.

Güncelleme 23.02

Savunma makamının çapraz sorgusu sona erdi. Savcılar Cohen'e yeniden doğrudan sorgu yapacak, yani çapraz sorguyla ilgili sorular soracak.

Güncelleme 22.53

Zarrab, İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiğinden şüphelenilen kişilerin olduğu özel listede bulunmuyordu. Atilla'nın avukatı Rocco, Cohen'i bu noktada sıkıştırarak Atilla'nın neyi bilip neyi bilmediği konusuna doğru gidiyor. 

Güncellem 22.41

Savunma makamı, Cohen ile Atilla arasında geçen, Zarrab ve altın ticaretiyle bir görüşmeye ilişkin notu delil olarak sundu.

Güncelleme 22:35

Cohen, bu olayın, Aslan'ın ayakkabı kutularındaki paralarla tutuklandığı dönem yaşandığını söyledi. Ancak tam tarihten emin olmadığını ifade eden Cohen: Tutuklama benim varış tarihimden bir gün önce mi oldu yoksa gittiğim gün mü oldu, hatırlamıyorum.

Güncelleme 22:30

Rocco, Cohen'e, 17 Aralık 2013 tarihinde Aslan ile önceden planlanan ancak Aslan'ın tutuklanması nedeniyle yapılamayan bir toplantı olup olmadığını sordu. Cohen, o gün trafikte sıkışıp kaldığını, toplantıdan da vazgeçildiğini söyledi.

Güncelleme 22.28

Cohen, Atilla'ya, Zarrab hakkında soruşturma yürüttüklerini veya Halkbank'ın Sarraf'la çalışmaması gerektiğini söylemediğini belirtti. Ancak "görüşmedeki ana konunun" Zarrab veya diğer müşteriler konusunda dikkatli olunması gerektiği olduğunu söyledi.

Güncelleme 22.22

Dünkü tanık David Cohen'in ifadesi, programı nedeniyle yarıda kalmıştı. Cohen şimdi geri döndü ve Atilla'nın avukatı Rocco'nun Cohen'e çapraz sorgusu devam ediyor. Korkmaz daha sonra ifadesine kaldığı yerden devam edecek.

Güncelleme 21.02

Duruşmaya öğle arası verildi.

Güncelleme 20.55

Korkmaz, Türgev Vakfı'ndan ve Erdoğan ailesinin bu vakıfla olan ilişkisinden bahsetti. Atilla'nın avukatları, Korkmaz'ın (Türkiye'nin yakın tarihini kapsayan) ifadesinin dava konusuyla alakası olmadığı gerekçesiyle itiraz etti. Yargıç, itirazı reddetti.

Güncelleme 20.45

Hüseyin Korkmaz ifadesinde, Muammer Güler'e, oğlu Barış Güler aracılığıyla 200 bin dolar tutarında ödeme yapıldığını söyledi.

Güncelleme 20.37

Soruşturmadaki izleme ekibinin  AB Bakanlığı'nda çektiği başka fotoğraflar da delil olarak sunuldu.

Güncelleme 20.00

30 Ağustos 2013 tarihinde teslim edilmiş başka bir para yığınına ait fotoğraf gösterildi.

Soru: Bu tarihin özel bir önemi var mı?

Korkmaz: Evet.

Soru: Önemi nedir?

Korkmaz: Zafer Bayramı.

Güncelleme 19.45

Başka bir fotoğraf gösterildi. Korkmaz, "Bu 100 dolarlık banknotlardan oluşan bir para yığını. Ayrıca 500 Euro tutarında destelerden oluşan para yığınları var."

Korkmaz, ayrıca Türk lirası desteleri de olduğunu söyledi. Korkmaz, bunların Aslan'ın evinde bulunduğunu belirtti.

Güncelleme 19.40

Hüseyin Korkmaz, söz konusu aramada neler ele geçirildiğini anlattı. 

Korkmaz: Burada en altta beyaz bir kutu gösteriliyor. (Bahsedilen, bir ayakkabı kutusu.) Bu, soruşturmada tespit ettiğimiz bir rüşvet ödemesiydi.

Güncelleme 19.35

Tanık Korkmaz: Onlara, Süleyman Aslan'ın evinde, ayakkabı kutularında veya başka şekilde saklanan büyük miktarda para olabileceğini bildirmiştim.

Güncelleme 19.29

Korkmaz,  Sarraf'ın "Gana'dan sahte evrakla getirdiği 1.5 ton altından" bahsetti. Korkmaz, Aralık 2013'te Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutularında bulunan ve Sarraf'ın gönderdiği paralara ait olan fotoğrafı doğruladığını söyledi.

Savunma itiraz ediyor. Yargıç Berman itirazı reddetti.

Korkmaz, fotoğrafı kastederek "Bunu, yapılan operasyonda elde ettik" dedi.

Güncelleme 19.25

Tanık Korkmaz'a göre, soruşturmada zamanla Barış Güler ve başkaları da şüpheliler arasına girdi. Korkmaz "Vaktim olsaydı muhtemelen daha fazla isim [eklerdim]" dedi. Halkbank'ta birçok kişiden şüphelendiklerini ancak Hakan Atilla'nın hiçbir zaman rüşvet kabul etmediğini söyledi.

Güncelleme 19.22

Korkmaz: Soruşturma nihayetinde, rüşvet ve evrakta sahtecilik iddialarına kadar uzandı, bunun sonucunda soruşturmanın hedefindeki kişilerin listesi de genişledi. Soruşturma kapsamındaki diğer isimler arasında Süleyman Aslan, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ve başkaları bulunuyordu.

Güncelleme 19.15

Hüseyin Korkmaz, "başlangıçta, soruşturma kapsamında işlemler kaçakçılık, kara para aklama ve bu suçların organize suç birimi halinde işlenmesiydi." dedi.

Savcının "ne kaçakçılığı?" sorusuna, Korkmaz "altın" cevabını verdi.

Güncelleme 18.48

Korkmaz soruşturmada "1 Numara" dedikleri kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Savcı, Erdoğan'ın hangi görevde olduğunu sormasın üzerine Korkmaz, Erdoğan'ın o dönem başbakan olduğunu belirtti.

Güncelleme 18.45

 Korkmaz, ikinci grubun başında Muammer Güler'in, üçüncü grubun başında Taha Ahmet Alacacı'nın olduğunu söyledi.

Güncelleme 18.43

Korkmaz: Bu soruşturmayı yürüten ekibin başındaydım. "Reza Zarrab'ın lideri olduğu örgüt hakkında soruşturma yürütüyordum; bu örgütün çatısı altında üç grup daha olduğunu tespit etmiştik."

Diğer bir gruba ilişkin olarak Korkmaz,  "Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan'ın (o grubun) lideri olduğunu anlamıştık" dedi.

Güncelleme 18.40

Tanık eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz Türkçe ifade verdi. Korkmaz "Emniyet teşkilatında komiser yardımcısıydım ve bir süre de danışman olarak görev yaptım" dedi. Korkmaz daha önce Türkiye'de yaşadığını ancak artık ABD'ye yerleştiğini; geçmişte İstanbul'da ve Hakkari'de görev yaptığını söyledi.