ABD'de federal hükümet kapandı

ABD'de federal hükümet kapandı

ABD federal hükümeti, bütçe görüşmelerinde anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle kapandı.

ABD'de federal kamu kuruluşlarının faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan üçüncü geçici bütçenin süresi 19 Ocak Cuma gecesi sona erdi. Trump yönetiminin hazırladığı dördüncü geçici bütçe konusunda Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında süren görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle de federal hükümet faaliyetleri durduruldu.

Bütçe tasarısı ABD Temsilciler Meclisi'nde dün gece 197'ye karşı 230 oyla kabul etmişti ancak tasarının Kongrenin diğer kanadı senatodan geçmesi için Demokratların desteği gerekiyordu. 100 sandalyeli Senato'da 51 Cumhuriyetçi, 47 Demokrat ve 2 bağımsız üye bulunuyor. Bütçenin Senato’dan geçmesi için 60 “evet” oyu gerekiyor. 

Müzakarelerin tıkanmasına, ABD’ye çocuk yaşta gelen göçmenlerin korunmasını sağlayan DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) isimli programa ilişkin anlaşmazlığın neden olduğu belirtiliyor. Demokratlar, dördüncü geçici bütçeyi DACA programındaki yaklaşık 800 bin göçmenin ülkede yasal olarak kalmalarını sağlayacak maddeyi içermemesi halinde desteklemeyeceklerini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti ise geçici bütçenin DACA konusunda taviz vermeden geçmesini istiyor.

DAHA ÖNCE DE KAPANMIŞTI

Federal mali yılın 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona erdiği ABD'de her sene yaşanan bütçe krizleri, hükümetin en son 2013'te olmak üzere toplam 12 kez kapanmasına yol açtı.

Kongre'nin bütçe üzerinde mutabakata varamamasından ötürü 1-17 Ekim 2013 tarihleri arasında faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan federal kurumlarda görev yapan yaklaşık 800 bin kamu çalışanı, 16 gün boyunca işlerine gidemezken, binlerce gardiyan, polis ve sınır kontrol görevlisi ücret alamadan çalışmıştı.

Ülke ekonomisine 24 milyar dolara mal olduğu tahmin edilen süreç, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin uzlaşmaya varmalarının ardından 17 Ekim'de sona ermişti.