ABD'de evsizlere 'önlem': Sokakta devriye gezen robot

ABD'de evsizlere 'önlem': Sokakta devriye gezen robot

ABD'nin San Francisco kentinde evsizlerin kamp kurmasını engellemek için robotlar kullanılıyor.

ABD'nin California eyaletine bağlı San Francisco kentinde sayıları gittikçe artan evsizlerin açık alanlarda kamp kurmalarını engellemek amacıyla robotlar kullanılmaya başlandı. 

San Francisco Belediyesi tarafından "sokakta suçu önlemek" amacıyla kullanılan SPCA adlı robot; kaldırımlarda, park yerlerinde ve açık alanlarda kamp kuran evsizlerin görüntülerini çekerek yetkililere ulaştırıyor. Yetkililer de bölgeye gelerek evsizlere 1000 dolara kadar varan para cezası kesiyor. 

Robotu geliştiren Knightscope adlı şirketin yetkilisi Bill Santana Li ise Business Insider'a yaptığı açıklamada, robotun görevinin "suçu engellemek" olduğunu söyledi. Microsoft, Uber ve Juniper Networks gibi çeşitli şirketlerin kendilerinden robot kiraladığını belirten Li, park yerleri ve ofis binaları çevresinde devriye gezen robotların maliyetlerinin, güvenlik görevlilerinin ücretlerinden daha düşük olduğunu söyledi. 

ABD'de Mortgage sisteminin çökmesinin ardından 2000'li yılların ortalarından itibaren bankalar milyonlarca kişinin evine el koydu. ABD kentlerinde sokakta yaşamak zorunda kalan evsizler, açık alanlarda kendilerine barınabilecekleri kamplar kurmaya çalışırken yerel güvenlik görevlilerinin baskılarına maruz kalıyor.