ABD: Rusya, iki NATO üyesi ülkenin arasını açmaya çalışıyor

ABD: Rusya, iki NATO üyesi ülkenin arasını açmaya çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Rusya'nın Türkiye ile ABD'nin "arasını açmaya çalıştığını" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında TSK'nın Afrin saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

'TÜRKİYE'NİN GİRİŞTİĞİ HAREKAT BÖLGEDEKİ İSTİKRARI YOK EDİYOR'

Türk makamlarla son günlerde çok sayıda görüşme yaptıklarını ve "endişelerini" ilettiklerini belirten Nauert, şu ifadeleri kullandı:

Afrin, Suriye’deki nispeten istikrarlı bölgelerden biri ama şu anda öyle olmadığını görüyoruz ve bu durumdan çok büyük bir endişe duyuyoruz. Şu an bölgedeki insanlar ‘Burası güvenli mi, buradan kaçmalı mıyız’ diye düşünmeye başladılar ve bu bizim Suriye’de görmek istediğimiz bir durum değil. Biz Suriye’de insanların evlerinde yaşadığını ve evlerine geri döndüklerini görmek istiyoruz. Türkiye’nin her ne kadar kaygılarını anlıyor olsak da giriştiği harekat bölgedeki bu istikrarı yok ediyor. Amerika’nın Suriye’de bulunma gerekçesi IŞİD’e karşı savaşmaktır ve tüm tarafları buna odaklanmaya davet ediyoruz. Eğer odak noktanızı bu hedeften kaydırırsanız, kaynaklarınızı, elinizdeki askerlerinizi, Kürtler’le savaşmaya yönlendirirseniz ve IŞİD’le savaşmayı bırakırsanız bu büyük bir sorun anlamına gelir. Bizim, hem Dışişleri Bakanı hem de Dışişleri yetkilileri aracılığıyla Türk yetkililere ilettiğimiz mesajımız net olarak budur.

'RUSYA İKİ NATO ÜYESİNİN ARASINI AÇMAYA ÇALIŞIYOR'

Açıklamasında Rusya'nın ABD'nin Suriye politikasına yönelik eleştirilerine yanıt veren Nauert, "Rusya’nın yaptığı yorumların mevcut duruma bir katkısı olduğunu düşünmüyoruz. Yapılan şey propaganda. İki NATO üyesi ülkenin arasını açmaya çalışıyorlar. Yapmaya çalıştıkları şey Amerika ve Türkiye’nin arasını açmaya çalışmak ama bunu başaramayacaklar” dedi.

'AFRİN'DE IŞİD YOK'

Sözcü, “Türkiye bölgede IŞİD güçlerine karşı da savaştığını söylüyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna da,“Afrin bölgesinde IŞİD yok, biz bölgede IŞİD’e dair bir varlık görmüyoruz” diyerek yanıt verdi.