ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: Esad'ın geleceğine Suriye halkı karar verecek

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: Esad'ın geleceğine Suriye halkı karar verecek

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, "Esad'ın geleceğine Suriye halkı karar verecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da resmi temaslarda bulunan ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

TILLERSON: ESAD'IN GELECEĞİNE SURİYE HALKI KARAR VERECEK

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, basın toplantısında, suriye ilgili tartışmaların süreceğini vurgularken, "Esad'ın geleceğine Suriye halkı karar verecek" açıklamasında bulundu.

Tillerson, Suriye'de YPG'ye yönelik destekleri konusunda sorulan bir soruya cevap olarak ise, IŞİD'e karşı mücadelede kararlılığı konusunda Türkiye ile aralarında bir mesafe olmadığını belirtti.

ÇAVUŞOĞLU: YPG'YE DESTEK BİZİ ÜZDÜ

ABD-Türkye ilişkileri için, "İlişkilerimize yeni bir enerji katmamız elzemdir" diyen Çavuşoğlu ise, "Geçmiş dönemde ilişkilerimizi etkileyen konular oldu. Geçmiş dönemin YPG'ye desteği bizi üzdü" şeklinde konuştu. 

"BHARARA ALEYHİMİZE NE VARSA RETWEET EDİYOR"

Fethullah Gülen'in iadesi için ABD'den 'somut adımlar' beklediklerini belirten Çavuşoğlu, Reza Zarrab davası ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması hakkında, "Bu sürecin siyasi olduğunu düşünüyoruz, görüyoruz. Eski savcı Preet Bharara'nın FETÖ'yle bağları var. Daha önce Türkiye'ye gelmişti, siyasi etkinliklere katılmıştı. Sosyal medyada Türkiye aleyhine ne kadar şey varsa retweet ettiğini, beğendiğini görüyoruz" dedi. 

"ADİL ÖKSÜZ'ÜN ARANMASI NORMAL PROSEDÜR"

Tillerson ise Türkiye ile ortaklıklarının sürdüğünü belirterek, "Amaçlarımızdan biri IŞİD'i yenmektir. Türkiye, IŞİD'le mücadelede istikrar çabalarındaki kilit ortaklarımızdan biri" dedi. 

ABD İstanbul Başkonslosluğu'nun darbe girişiminden 6 gün sonra Adil Öksüz'ü aramasına ilişkin konuşan Tillerson, "Vize statüsünde değişiklik olduğunda aranması normal prosedürdür" dedi.