AB: Türkiye ile müzakereler devam edecek

AB: Türkiye ile müzakereler devam edecek

AB-Türkiye zirvesinde Erdoğan, Tusk ve Juncker ortak bir açıklama yaptı.

Bulgaristan’ın Varna kentinde gerçekleşen Türkiye- AB zirvesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Franciszek Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Görüşme sonrasında  ortak açıklama yapıldı.

Tusk'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“- Geleceğe yönelik parametreleri belirleme şansına sahip olduk.

- Türkiye'nin mülteciler konusundaki çalışmaları dolayısıyla kendilerini takdir ettiğimizi belirtmek istiyoruz.

- Türkiye'nin darbe girişimi sırasındaki olaylardan büyük zarar gördüğünü biliyoruz.

- Türkiye ve üye ülkeler arasındaki iyi ilişkiler de önemli bir husustur ve Türkiye'nin üyelik sürecinin önemli bir kısmıdır. Hala bazı endişeler var. Ege Denizi’ndeki eylemler konusunda, Kıbrıs konusunda ve bazı AB vatandaşlarının tutuklanması konusunda…

- Kıbrıs kendi kaynaklarını araştırma hakkına sahiptir.

- Türkiye'nin Afrin'deki harekatıyla ilgili çekincelerimizi ilettik. Türkiye'nin bu hareketlerini iyi yönlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

'SİYASİ MESELE HALİNE GETİRİLMEMELİDİR'

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları

“- Türkiye-AB ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmayı umuyoruz.

- AB ile önceki görüşmelerimizde ortak meselelerimizin çözümüne ilişkin karşılıklı taahhütlerde bulunmuştuk.

- Türkiye'nin başta düzensiz göç olmak üzere sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiğini söylemek gerekir. 3 milyar euroluk taahhüdün 1 milyar 800 milyon euroluk kısmı iletilmiştir.

- İnsani krizlerde bürokratik hantallığa tahammül yoktur. Ülkemizin üzerine düşeni yaptığı bir diğer konuysa, vize serbestisidir. AB bu noktada adımını bir an önce atarsa bizi rahatlatacaktır. Bu, siyasi bir mesele haline getirilmemelidir. Gümrük birliğinin güncellenme çalışmasına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik.

- AB adil bir tutum takınmadığı sürece Kıbrıs meselesinin çözümünde katkısı olamayacaktır. Adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türklerin dahil edilmesi, uluslararası hukukun gereğidir. AB'yi Kıbrıs konusunda hakkaniyetli olmaya çağırıyoruz.

- AB ülkelerine bir kez daha seslenmek istiyorum: Gelin Balkanlar’da birlikte çalışalım, gelin uluslararası konularda işbirliğimizi genişletelim.”

'MÜZAKERELER DEVAM EDECEK'

Juncker'in açıklamalarından satır başları şöyle:

“- Bizi birleştiren hususlara değinmeliyiz. Aslında ortak çıkarlara ve ortak zorluklara sahibiz ve bunlara birlikte cevap bulmalıyız. Güvenlik konularıyla ilgili olarak jeostratejik çıkarlara sahibiz.

“- Türkiye ile tam üyelik müzakereleri devam edecek. Bunun garantisini verebilirim”