AB Raporu:  Türkiye dev adımlarla Avrupa'dan uzaklaşıyor

AB Raporu: Türkiye dev adımlarla Avrupa'dan uzaklaşıyor

Avrupa Konseyi tarafından 2018 Türkiye raporu açıklandı.

Avrupa Komisyonu'nun 2018 raporunda, Türkiye'nin insan hakları ve hukuk devleti alanlarında dev adımlarla Avrupa Birliği'nden (AB) uzaklaşmaya devam ettiğini açıkladı.

Raporda AKP’nin eski ortağı Gülen cemaati tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, AKP tarafından başlatılan cadı avına vurgu yapıldı.

Komisyon tarafından hazırlanan raporda dikkat çekici noktalar şunlar:

“- Darbe girişiminden beri alınan önlemlerin orantısız, çok geniş çaplı, kollektif doğasının olması -çok yaygın işten çıkarmalar, tutuklamalar, gözaltılar- ciddi endişeler doğurmaya devam ediyor. Türkiye gecikmeksizin OHAL'i kaldırmalı.

- KHK’lar parlamentonun özenli ve etkili incelemesinden geçirilmediler. Yargı tarafından da denetlenmiyorlar. Bugüne dek Anayasa Mahkemesi biri hakkında bile bir karar vermedi.

- Bu OHAL KHK'ları, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, usul hukuku hakları dahil belli yurttaşlık haklarıyla siyasi hakları apaçık engelledi. Yasaların kilit maddelerini de değiştirdi ki, bunun etkisi OHAL kaldırıldığında da devam edecek.

- OHAL İnceleme  Komisyonu Aralık 2017'de faaliyete geçti. Komisyona 107 bin başvuru yapıldı ama şimdiye kadar çok az kişi hakkında karar verildi. Komisyon, OHAL nedeniyle alınan önlemlerden haksız şekilde etkilenenler için etkili ve şeffaf bir çözüm mekanizması haline gelmeli.

- Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) taleplerine uygun etkin iç hukuki çözüm üretme kapasitesi bir dizi emsal kararla daha da yara aldı.

VİZE SERBESTİSİ KONUSU

- Vize Serbestisi Yol Haritası'nın uygulanmasına gelince, Türkiye'nin şubat başında Avrupa Komisyonu'na sunduğu planda, 72 maddeden kalan 7 kontrol talebinin yerine getirilmediği tespit edildi."

AVRUPA KONSEYİ İLERLEME RAPORU NEDİR?

Avrupa Komisyonu, her yıl düzenli olarak Türkiye ve diğer aday ülkeler için AB kriterlerine uyum konusunda attıkları adımlarla ilgili ilerleme raporlarını açıkladıkları rapordur.