AB Bakanı Çelik’ten Merkel’e Gümrük Birliği yanıtı: Talihsiz bir açıklama

AB Bakanı Çelik’ten Merkel’e Gümrük Birliği yanıtı: Talihsiz bir açıklama

AB Bakanı Çelik, Almanya Başbakanı Merkel'in, Gümrük Birliği anlaşmasıyla ilgili açıklamalarına "Talihsiz bir açıklama” şeklinde yanıt verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye ile yaşanan gerilimin tırmanmasının ardından dün "Türkiye ile tansiyon düşmedikçe Gümrük Birliği anlaşması güncellenemez" demişti.

AB Bakanı Ömer Çelik bugün yaptığı açıklamada, "Talihsiz bir açıklama. Şunun altını çizmek gerekir. AB'ye bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB için zaaf oluşturacak bir açıklama bu. AB'yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı bir açıklamadır" diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik: "Adil Öksüz meselesi çok açık. Biz Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Tarihsel bir derinliğe sahip ilişkilerimiz, tarihsel derinliğe ve bugünkü iş birliğimizin kapasitesine uygun bir tavır bekliyoruz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz" dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ NEDİR?

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanarak 31 Aralık 1995 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Birliği, her iki tarafın ticari ürünlerinin satışında gümrük kısıtlamasının kaldırılmasını içeriyor.

Bu anlaşma ile AB ürünlerinin Türkiye pazarına girmesi, yerli ürünler açısından ciddi bir rekabet sorununa yol açtı. 

Öte yandan Gümrük Birliği anlaşmasının, Türkiye'nin AB dışında bir ülkeyle yapacağı anlaşmalar için AB'ye bilgi vermesini zorunlu tutması da Türkiye'nin politik olarak AB'ye bağımlı bir ülke haline gelmesine yol açtı.