AA'dan 'İstihbarat aylar önce darbe girişimi konusunda Genelkurmayı uyarmıştı' iddiası

AA'dan 'İstihbarat aylar önce darbe girişimi konusunda Genelkurmayı uyarmıştı' iddiası

15 Temmuz'da darbe girişimi öncesinde saat 16.00 civarında Genelkurmay Başkanlığı'na askeri hareketlilik konusunda bilgi gelmesine rağmen bu bilginin hükümet yetkilileriyle paylaşılmadığı haberi gündemdeyken Anadolu Ajansı ilginç bir haber servis etti. 

15 Temmuz'da darbe girişimi öncesinde saat 16.00 civarında Genelkurmay Başkanlığı'na askeri hareketlilik konusunda bilgi gelmesine rağmen bu bilginin hükümet yetkilileriyle paylaşılmadığı haberi gündemdeyken Anadolu Ajansı konuyla ilgili yeni bir haber servis etti. 

Haberde, istihbarat yetkililerinin, Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) olağan toplantısından aylar önce Genelkurmay Başkanlığını uyardığı iddiası yer aldı. Habere göre; Ergenekon ve Balyoz gibi operasyonların birer kumpas olduğunun ortaya çıkmasından sonra istihbarat yetkilileri Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki üst düzey komutanları incelemeye başladı. Mart ayında yapılan inceleme kapsamında, Ağustos başındaki YAŞ toplantısında hakkında karar verilecek komutanların yaklaşık üçte birinin 'pararel yapı'yla bağlantısının olduğu anlaşıldı. İstihbarat yetkilileri, hazırladıkları listeyi Genelkurmay Karargahına resmi yollardan ulaştırdı.

Haberde, karargaha sunulan listenin, darbeci komutanların eline geçtiği ve bunun üzerine bu yapılanmanın YAŞ'ta ciddi güç kaybı yaşanacağını düşünerek 15 Temmuz'da darbe girişimi için düğmeye bastığı iddiası yer aldı.