9000 yıllık flüt yeniden çalındı

9000 yıllık flüt yeniden çalındı

En eski çalınabilir enstrüman olan 9000 yıllık yedi delikli flüt yeniden çalındı ve ses analizleri uygulandı.

Çin’de yer alan Jiahu Neolitik yerleşiminde 1999 yılında bulunan ve 9000 öncesine tarihlenen 6 kemik flütten biri Çin Sanat Enstitüsü Müzik Okulu’nda yeniden çalındı ve ses analizleri uygulandı.

Çinli arkeologların en eski çalınabilir örneklerden olduğu düşünülen enstrüman keşfi 1999 yılında duyurulmuştu. Enstrüman buluşunda, büyük bir kuşun kanat kemiğinden yapılan 9,000 yıllık bir flütten bahsediliyordu. Flütün üzerindeki yedi delik, modern flütün ses genişliğini kabaca yakalayacak şekilde oyulmuştu ve özenle seçilen ses dizisi, Neolitik dönem müzisyenlerinin birden fazla nota çalarak müzik yapmış olabileceğini gösteriyordu. Bu flütlerin geleneksel tapınak kutlamaları, cenaze törenleri, diğer ritüalistik etkinlikler ve hatta kişisel eğlence için bile için kullanıldığına neredeyse emin olunmuştu.

 

Japon turnasının dirsek kemiğinden (ulna) yapılan bu flütlerin keşfi, antropologlar, müzisyenler ve ilgi duyan herkes için 9000 yıllık enstrümanları dinleme olanağı yaratıyor.

2008 yılında arkeologlar, Almanya’nın güneyinde Hohle Fels adında bir mağarada Neandertallere ait flüt parçaları buldular.  Bu flüt parçaları, akbaba ve mamut kemiklerinden yapılmıştı. Günümüzden önce yaklaşık 42.000 ila 43.000 yıllarına tarihlenen bu enstrümanlar, gelmiş geçmiş en eski enstrümanlar olarak kabul ediliyor. Fakat bu flütler, Çin’de bulunan 9000 yıllık flütler gibi tüm halde olmadığı için çalınabilir durumda değildi. Araştırmacılar Neandertal flütünün bir kopyasını yaparak 43.000 yıl sonra yeniden müzik çalabilmişti.

(Arkeofili)

DAHA FAZLA