9 medya kurumu ‘yabancı ajan’ ilan edildi

9 medya kurumu ‘yabancı ajan’ ilan edildi

Aralarında Amerika’nın Sesi’nin de olduğu 9 medya kuruluşu ‘yabancı ajan’ ilan edildi.

Rusya Adalet Bakanlığı, ülkede yayın yapan 9 medya kuruluşunu yabancı ajan olarak tanımladı. Yabancı ajan olarak tanımlanan medya kuruluşları listesinde Voice of America, Özgür Avrupa Radyosu ve Current Time da yer aldı. Listede yer alan diğer basın kuruluşları da Radio Liberty’nin Tatar-Başkir servisi olan Azatliq Radiosi, Sibir.Realii, Faktograf, Kavkaz.Realii, Kırım.Realii, Idel.Realiii olarak açıklandı.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Rusya'da faaliyet gösteren ve yurt dışından finanse edilen basın kuruluşlarının "yabancı ajan" olarak tanınmasını öngören yasa tasarısını geçen ay onaylamıştı. Milletvekilleri, ABD'nin Rus TV kanalı Russia Today (RT) ve radyo kanalı Sputnik ile ilgili attığı adımların karşılıksız kalamayacağını belirterek, getirilen yeni düzenlemeyi savunmuştu.

Tasarı, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından kabul edilmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de onayıyla yürürlüğe girmişti.

Tasarının kabul edilmesinin ardından Rusya Adalet Bakanlığı, ABD tarafından finanse edilen Voice of America (VOA) ile Radio Free Europe/Radio Liberty ve bu kuruluşa bağlı yedi yerel medya kuruluşuna yeni yasadan etkilenebilecekleri uyarısında bulunmuştu.

Söz konusu yasa, Rusya'da faaliyet gösteren ve kısmen ya da tamamen yurt dışından finanse edilen yabancı yayın organlarının Adalet Bakanlığı nezdinde "yabancı ajan” olarak tanımlanmalarına olanak sağlıyor. ABD'de de Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası (Foreign Agents Registration Act); kısaca FARA olarak adlandırılan benzer bir yasa bulunuyor. Bu yasaya göre, Rus RT ve Sputnik kanalları yabancı ajan olarak kaydedilmişti.