8 Mart davasında 14 kadına 90 bin lira ceza verildi

8 Mart davasında 14 kadına 90 bin lira ceza verildi

Adana Kadın Platformunun geçen yıl gerçekleştirdiği 8 Mart etkinliği ile ilgili açılan davada 14 kadına toplam 90 bin lira adli para cezası verildi.

Adana Kadın Platformunun geçen yıl gerçekleştirdiği 8 Mart etkinliği ile ilgili açılan davada 14 kadına toplam 90 bin lira adli para cezası verildi. Hapis cezasından çevrilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından da onaylandığı takdirde, ödenmezse kadınlara cezaevi yolu görünecek. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan platform üyesi Avukat Sevil Aracı, 8 Mart sonrası verilen bu kararın zaten kısıtlı imkanlarla kadın mücadelesi veren kadınların örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir karar olduğunu ve karara itiraz edeceklerini ifade etti.

KADINLAR BARIŞ TALEP ETMİŞTİ

Evrensel'in haberine göre; kadınların savunmalarında da sokağa çıkma yasaklarında kadınların cenazelerinin yerde kaldığını ve sloganların devletin orantısız güç kullanımına karşı atıldığını ifade ettiğini aktaran Aracı, “Eylemimiz barış talepli bir eylemdi. Tümü düşünce ve ifade özgürlü kapsamında değerlendirilmeli. Cezaların haksız olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak için Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan kadınlar etkinliklerde sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybeden kadınları da anmıştı. Etkinlikte sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı illerdeki vatandaşlar için atılan Biji Berxwedana Cizre (Yaşasın Cizre direnişi); Biji Berxwedana Sur (Yaşasın Cizre direnişi) gibi sloganlar örgüt propagandası sayıldı.

İTİRAZ EDİLECEK

8 Mart’ta attıkları slogan ve taşıdıkları dövizler ve erbane üzerindeki yazı gerekçe gösterilerek “Terör örgütü propagandası”, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma” iddiası ile yargılanan kadınlardan bir kişi tüm suçlamalardan beraat etti. 14 kadının tamamı terör örgütü propagandası iddiası ile 1’er yıl ceza alırken iki kadın da Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Muhalefet iddiası ile ayrıca 6’şar ay ceza aldı. Cezalarında 6’da 1 oranında iyi hal indirimi yapılan kadınların hapis cezası sanık avukatlarının beraat talepleri gerçekleşmezse “Hükmün geri bırakılması” talebine rağmen para cezasına çevrildi. 12 kadına 6 biner lira, 2 kadına 9 bin lira para cezası verildi. Verilen karara Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nde istinaf yolu ile itiraz edilecek.

DAHA FAZLA