7 Kasım Pazartesi notları: CHP Saray darbesini dört ay sonra idrak etti

7 Kasım Pazartesi notları: CHP Saray darbesini dört ay sonra idrak etti

Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. 

Cumhuriyet Halk Partisi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından AKP eliyle yürütülen gerici-faşist karşı darbe sürecini dört ay sonra idrak etti. 

Bu dört aylık sürede OHAL ilan edildi, hukuksuz KHK'ler çıkarıldı, yasama fiilen devre dışı bırakıldı, akademik özgürlük ortadan kaldırıldı, ordu yeniden şekillendirildi. 

Bütün bu süreçleri 'Yenikapı ruhu' hülyasıyla ve Saray Darbesi'nin tamamlayıcı unsuru olan sınır dışı askeri harekatlara destek vererek geçiren CHP, nihayet Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon ve HDP milletvekillerinin tutuklanmasıyla Saray darbesini fark etti. 

Haftasonu yapılan Parti Meclisi toplantısının ardından yayınlanan bildiride "Gelinen noktada Türkiye, FETÖ ile mücadele bahanesiyle ortaya konan karanlık ve otoriter Saray darbesini yaşamaktadır" ifadeleleri kullanıldı. 

Haftasonu gerçekleşen HDP ve Cumhuriyet gazetesi ile dayanışma eylemlerine ciddi bir destek vermeyen ve Saray darbesi karşısında herhangi bir somut öneride bulunmayan CHP yönetiminin 7 Kasım bildirgesi inandırıcı bir politik söylem barındırmıyor. 

http://ilerihaber.org/icerik/chp-bildirisi-turkiye-karanlik-ve-otoriter-saray-darbesini-yasamaktadir-62658.html

KILIÇDAROĞLU BYLOCKÇU BAKANLARI AÇIKLAMAYARAK AKP'YE ZAMAN KAZANDIRDI

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun dün olağanüstü toplanan MYK'da darbe girişiminin siyasi ayağına ilişkin, "Dört ByLock’çu Bakan var, açıklamalarını istiyoruz. Açıklamazlarsa biz zamanı gelince bunları açıklayacağız" dediği öğrenildi. 

Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının ortaaya çıkarılması ve AKP'nin Cemaat'le tarihsel ortaklığının teşhiri için önem taşıyan bu isimleri Kılıçdaroğlu'nun açıklamaması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu AKP'ye kendi içini toparlama ve olası bir ifşaya hazırlanma fırsatı vermiş oldu. 

http://ilerihaber.org/icerik/kilicdaroglu-bylock-kullanan-4-bakani-ve-60a-yakin-vekili-aciklayacagiz-62657.html

TTB'DEN SONRA TMMOB'A DA OPERASYON SİNYALİ

Türkiye'de en güçlü meslek örgütlerinden biri olan ve mühendis, mimar ve şehir plancılarının haklarını savunmanın yanı sıra AKP'nin kentsel ve doğal alanlara yönelik yağma ve talan girişimlerinin karşısında mücadele veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) yönelik 'denetim' adı altında operasyon için düğmeye basıldı. 

Herhangi bir kanuni altyapısı bile oluşturulmadan, 2014 yılında çıkarılan bir torba kanuna eklenen tebliğ aracılığıyla yapılan düzenlemeyle TMMOB'un özerk yapısı ortadan kaldırılarak 'mali ve idari denetim' adı altında çeşitli bakanlıkların denetimi altına girmesinin yolu açıldı. 

http://ilerihaber.org/icerik/tmmobu-etkisizlestirme-operasyonu-icin-dugmeye-basildi-62674.html

İMAM HATİP LİSESİNDE 30 ÖĞRENCİYE CİNSEL İSTİSMAR

Yatılı eğitim veren Gerger İmam Hatip Lisesi'nde 30 öğrencinin bir okul çalışanı tarafından bir yıldan fazla süredir cinsel istismara uğradığı, Gerger Sulh Ceza Mahkemesinin kararıyla cinsel istismar skandalına ilişkin yayın yasağı getirildiği öğrenildi. 

Soruşturma kapsamında 3 öğretmen açığa alındı.

http://ilerihaber.org/icerik/gerger-imam-hatip-lisesinde-okuyan-30-ogrenci-cinsel-istismara-ugradi-62675.html

AKP'Lİ BELEDİYEDEN 7 TİP'LİNİN KATİLİ İÇİN TÖREN

Nevşehir Belediyesi valilik sponsorluğunda ülkücü çete reisi Abdullah Çatlı için anma töreni düzenledi.

Bahçelievler'de 7 TİP'linin katledilmesinin planlayıcısı olarak yargılanan ve kaçak olduğu sırada Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı'nın ölüm yıldönümü için Nevşehir'de belediye ve valilik katkısıyla sempozyum düzenlendi. Sempozyuma, Bahçelievler Katliamı ile ilgili olarak, "5'ini ben 2 kişiyi Çatlı öldürdü" diyen Haluk Kırcı da katıldı.

http://ilerihaber.org/icerik/akpli-belediye-catli-icin-anma-toreni-yapti-62671.html