'Şikayetçi öğrenciler polisin talimatıyla hareket etti'

Prof. Dr. Rennan Pekünlü'nün yargılanmasına neden olan şikayetçi öğrencilerin “polisin kışkırtması sonucu oluşan provokatif eylem içinde yer aldıkları ve talimatla hareket ettikleri” iddia edildi.

Rıfat Doğan - İleri Haber

Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın duruşmasında Pekünlü’nün Avukatı Murat Fatih Ülkü, "Pekünlü’den şikayetçi olan öğrencilerin polis provokasyonuyla bu olaya karıştıklarını ve talimatla hareketle ettiklerini" iddia etti.

Cezaevi’nde 4 ay 16 gün kalıp tahliye olduktan sonra dört türbanlı öğrencinin daha şikâyeti üzerine aynı suçlamalarla yeniden yargılanmaya başlayan Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşması görüldü. Duruşmada Rennan Pekünlü ve avukatları ile müşteki avukatları hazır bulundu.

Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü, Pekünlü’nün yargılanmasına neden olan dört öğrenciyle ilgili önemli bir iddia da bulundu. Avukat Ülkü, öğrencilerin polis talimatıyla hareket ettiğini belirterek, “polisin provokatif eylemi içinde yer aldılar” dedi. Ülkü yaptığı savunmada şu ifadeleri kullandı:

“Bu davada şikayetçi olan müştekilerin provokatif bir eylem içinde yer aldıkları eğitim ve öğretim haklarının engellenmesi gibi bir durum olmadığı, bu çerçevede müşteki Zuhal ve Neşra’nın 16/05/2012 günü quiz tabir edilen sınavlarının olduğunu, buna giremediklerini belirtmelerine rağmen Ege Üni. Rek. gelen cevabi yazının bu iddianın aksini ortaya koyduğu anlaşılmaktadır. Diğer yandan beyanı alınan müşteki Canan’ın ikinc öğretim öğrencisi olduğu, olay yerine herşey bittikten sonra geldiğinin anlaşıldığı nazara alındığında bu davada şikayetçi olan öğrencilerin sanığa isnat edilen suçun mağduru olmadıkları, sadece CHA görevlileri ve bu else tespit edilen bir polisin kışkırtması sonucu oluşan provokatif eylem içinde yer aldıkları ve talimatla hareket ettikleri anlaşılmış, izlenen görüntülerden savunmamızı doğrular biçimde hareket ettikleri anlaşılmıştır.”

Ülkü polisin olayla ilgili herhangi bir tutanağının olmadığını belirterek yaşandığı iddia edilen olayla ilgili somut bir delilin olmadığını söyledi. Ülkü savunmasında  şunları söyledi:

“Olay günü orada bulunduğu belirtilen polisin böyle bir olay nedeniyle tutanak tutmadığı en azından tarafımızdan tespit edilmiş bir tutanak olmadığı nazara alındığında başlangıçta talep ettiğimiz gibi orada bulunma sebebinin sorulmasını istediğimiz memurun da bu eylem içinde olduğu, müştekilerin 16/05/2012 tarihinde meydana geldiği ileri sürülen hadise dışında somut bir maddi olay olarak yer, zaman ve tarih açısından somut bir iddia ortaya koyamadıkları anlaşılmaktadır.”

Mahkeme, ilk yargılamanın adil yapılmadığı iddiasıyla AİHM'e başvuran ve başvurusu kabul edilen Pekünlü'nün yargılanması hakkında, "AİHM'deki davanın bekletici mesele olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine" ilişkin "bekletici mesele" olarak kabul etmedi.

Mahkeme duruşmayı 2 Ekim gününe erteledi.

NE OLMUŞTU?

Türbanlı öğrencilerine AYM, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlatan Prof. Dr. Rennan Pekünlü'ye "öğrencileri sınıfa almadığı" iddiasıyla dava açılmış, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 13 Eylül 2012'te verdiği karar sonucunda Pekünlü 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Türkiye’deki akademi ve bilim çevreleri cezanın haksız olduğunu iddia ederek infazın ertelenmesi ve yeniden yargılanması için imza toplamış fakat cezanın infazı durdurulmamıştı. Dava sürecinde üniversitedeki görevinden alınan ve emekliye ayrılan Pekünlü, Kasım 2014’te Foça Açık Cezaevi’ne girmişti. 4,5 ay sonra tahliye olan Pekünlü aleyhine başka dört türbanlı öğrenci aynı iddiasıyla yeni bir dava açılmıştı. Pekünlü şimdi de benzer iddialarla İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaktadır. Öte yandan Pekünlü, avukatı aracılığıyla ilk davadaki yargılamanın adilane olmadığı iddiasıyla AİHM'e başvurmuş, başvurusu kabul edilmişti.