33 yıldır yaylada tek başına yaşayan ‘Robinson Nine'

33 yıldır yaylada tek başına yaşayan ‘Robinson Nine'

‘Robinson Nine’ olarak tanınan 82 yaşındaki Fadime Kayacı, 33 yıldan bu yana yaz-kış yaylada tek başına yaşıyor.

Trabzon’un Tonya ilçesinde yeğeninin ölümünün ardından köyüne dönmeme kararı alan ve yörede ‘Robinson Nine’ olarak tanınan 82 yaşındaki Fadime Kayacı 33 yıldan bu yana yaz-kış 1900 rakımlı Karakısrak Yaylası’nda tek başına yaşıyor.

DHA'dan İnan Kalyoncu'nun haberine göre; Tonya ilçesindeki Karakısrak Yaylası'nda yaz aylarında oturan ve kış mevsiminde köyüne dönen Fadime Kayacı'nın 1984 yılında yaylada yanına gelen yeğeni 14 yaşındaki Ali Haydar Kayacı, sara nöbeti geçirince hayatını kaybetti. O sırada yaylada ot toplayan Fadime Kayacı, döndüğü evde yeğeninin yaşamını yitirdiğini gördü. Yaylada toprağa verilen yeğeninin ölümüne çok üzülen Kayacı,mo tarihten bu yana yalnızca tedavisi için indiği köyüne yaz- kış dönmedi.

Kayacı, kış aylarında kimsenin kalmadığı yaylayı kendine yurt edindi.

Kayacı'nın tek başına kalmasını istemeyen yakınları ise, belediyeye başvurdu. Tonya Belediyesi ekipleri iş makinesi ile kardan kapalı yolu ulaşıma açarak yayladaki kadına ulaştı. Yaylada kalkmakta ısrar eden Kayacı, "Burada rahatım, bana yiyecek getirdiniz ya, sağ olun. Beni burada bırakın” diyerek köye inmek istemedi. Ancak yakınlarının ısrarı üzerine Kayacı, köye indi.

'TEK BAŞIMA DURUYORUM BU DAĞLARDA'

Yeğeni ve babasının ölümünden sonra yaylada tek başına yaşama kararı aldığını ve burada anılarının göz önünde olduğunu anlatan Fadime Kayacı, yaylaya aşık olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Uzun yıllar yaylada yalnız kışladım. Ormanımı kolladım. İneklerimi baktım. Tek başıma duruyorum bu dağlarda, köye inecektim kar yağdı, kaldım burada. Köyde duramam. ‘Yaz dedi mi’, illa ki ben bu dağa geleceğim. Ben hep burada kışladım, burasız idare edemem. Nice ki sağdır canım, ben burayı seviyorum.”

TEK ARKADAŞI RADYOSU

Yayla evinde radyosu da bulunan Kayacı, zaman zaman radyoyu hava durumunu öğrenmek için açtığını belirterek "Babamla hızar çektim, kereste tahtası kestim. Bu evi de babamla yaptım, babam taş ustasıydı, ben çamur yoğururdum, o işçiliğini yaptı. Babam öldükten sonra yalnız kaldım, ben de bu dağdan aşağı inmedim. Bunlar, babamın annemin resimleri. Ben bu resimleri bırakıyorum burada, onlara bakıp özlüyorum, ağlıyorum annemi, kardeşimi, torunumu. Tek arkadaşım radyom. Radyodan hava durumuna bakıyorum” dedi.

DAHA FAZLA