3 yeni KHK yayımlandı: 649 akademisyen ihraç edildi

3 yeni KHK yayımlandı: 649 akademisyen ihraç edildi

OHAL kapsamında 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı. 6 Ocak 2017 tarih ve 29940 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KHK ile 649 akademisyenin görevine son verildi.

Gürer Mut

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 no'lu 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK); Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.Yeni yayınlan 3 yeni KHK'ya göre, 649 akademisyenin görevine son verilirken, Danıştay'da 8 kişi, Adalet Bakanlığı'ndan ise bin 699 personel ihraç edildi. Emniyet'te 2 bin 687, Deniz Kuvvetleri'nden 149, Hava Kuvvetleri'nden 164 asker görevden alındı. Diyanet'te 135, Sağlık Bakanlığı'ndan ise 836 kişinin görevine son verildi.  

680 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel, TBMM kararlarına dayanılarak Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin gönderilmesine karar verilen ülkelerde geçici olarak görev yapmak üzere görevlendirilebilecek.

680 Sayılı KHK ile getirilen düzenlemeye göre Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler noterliklere devredilebilecek. Ayrıca aynı sayılı kararnamede, valinin teklifi ve İçişleri Bakanının uygun görmesi halinde, daha önce ilgili maddeler çerçevesinde görevden ilişiği kesilmiş güvenlik korucuları operasyonel faaliyetler maksadıyla tekrar göreve çağrılabileceği belirtiliyor.

Can Dündar başta olmak üzere yurt dışında bulunanlar vatandaşlıktan çıkartılabilecek

Yeni çıkan KHK'da oldukça ilginç bir madde bulunuyor, ilgili maddeye göre, "Yurda dön" çağrısı yapıldığı taktide buna uymayan vatandaşlar, vatandaşlıktan çıkartılmasnın da önü açılmış oldu. Yeni madde ile Can Dündar gibi yurt dışında bulunan isimlerin vatandaşlıktan çıkartılmasının da önü açıldı.

Hakim ve Savcıların puan barajı kaldırıldı

Hakim ve savcı adayı alım sınavını ÖSYM'ye yaptırmakta olan Adalet Bakanlığı, yazılı sınavdan en az 70 alan adayları mülakata çağrırken, son çıkartılan KHK ile birlikte, en az 70 alan adayların mülakata çağrılabileceği yönündeki hükmü kaldırmış oldu.

60 Emniyet mensubu göreve iade edildi

679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 60 Emniyet mensubu görevine iade edildi. Göreve iade edilen emniyet görevlileri arasında 46 birinci sınıf emniyet müdürü; 6 ikinci sınıf emniyet müdürü; 3 üçüncü sınıf emniyet müdürü; 2 dördüncü sınıf emniyet müdürü, bir başkomiser ve bir polis yer aldı.

83 dernek kapatıldı

Yeni KHK'ya göre 20 ilde derneklerin kapatılması ile ilgili karar verildi. 679 sayılı KHK'da, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 83 dernek kapatıldı denildi. Bunun yanı sıra önceden kapatılan, 11 gazete yniden açıldı. Açılan gazeteler, Şuhut'un Sesi Gazetesi,Türkeli Gazetesi, Batman Gazetesi, Zafer Gazetesi, Hisar Gazetesi, Batman Çağdaş Gazetesi,İdil Haber Gazetesi, Prestij Haber Gazetesi, Urfanatik Gazetesi ve Kızıltepe'nin Sesi Gazetesi oldu.

Yayın yasağı düzenlemesi

680 sayılı kararname düzenlemesi ile yayın yasakları konusunda düzenleme getirildi. Yeni kararnamye göre, Basın Kanunu uyarınca yayın yasağı ve kısıtlamalara aykırı yayın yapılması halinde kuruluşun programları bir gün durdurulur. Bir yıl içinde ikinci kez tekrarlanma halinde kuruluşun yayını beş güne kadar, ikinci kez tekrarında onbeş güne kadar, üçüncü kez tekrarında yayın lisansının iptaline karar verilir.

Kolluk güçlerinin görev yetkileri arttırıldı

680 sayılı KHK ile getirilen düzenlemeye göre özel güvenlik görevlileri, silahlarını görev alanı dışına çıkaramayacak. Polis ise yeni çıkartılan KHK'daki sosyal medya düzenlemesiyle internet abonelerinin kimliğine ulaşabilecek. İlgili madde de, "Polis, sanal ortamda işlenen suçlarda, yetkili Cumhuriyet başsavcılığının tespiti amacıyla, internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşmaya, sanal ortamda araştırma yapmaya yetkilidir. Erişim sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve içerik sağlayıcıları talep edilen bu bilgileri kolluğun bu suçlarla mücadele için oluşturduğu birimine bildirir" denildi. Bunun yanı sıra, İlkokul mezunları uzman onbaşı ve çavuş olabilecek.

Şans oyunları Varlık Fonu'na

 Milli Piyango ve tüm şans oyunlarına dair lisans hakkı Varlık Fonu’na devredildi.

 

 

DAHA FAZLA