3. havalimanı projesinin altından binlerce konutluk kent çıktı

3. havalimanı projesinin altından binlerce konutluk kent çıktı

AKP iktidarı tarafından Kuzey Ormanlarının talan edilmesiyle inşaatına başlanan 3. havalimanı projesinin sadece bir ulaşım projesi olmadığı, proje kapsamında binlerce konutun, çok sayıda ticaret merkezinin yer alacağı bir kent inşa edileceği ortaya çıktı.

İstanbul'un 'ekolojik deposu' olan Kuzey Ormanlarının ortasında doğal yaşamın katledilmesiyle inşaatına başlanan 3. havalimanı projesinin altında yeni bir kent çıktı. Çevreciler proje ile doğal yaşamın yok edilmesinin yanı sıra Kuzey Ormanlarında yapılaşmanın tetikleneceğini belirterek itiraz ederken AKP iktidarı tarafından projenin sadece bir ulaşım projesi olduğu propagandası yapılmıştı. 

'AİRPORT CİTY'

Hürriyet yazarı Vahap Muyar'ın gazetedeki köşesinde yer alan 'Airport City 6 milyar Euro yatırım çekecek' başlıklı yazısında, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen emlak fuarı MIPIM’de 3. havalimanının inşasını üstlenen grupların ortak girişimi IGA tarafından 3. havalimanı projesi ile birlikte inşa edilen kent projesi 'Airport City'nin tanıtımı yapıldı. 

10.5 MİLYON METREKARE YERLEŞİM ALANI

Dünyanın en yoğun havalimanının bile 5 katı büyüklüğünde alan ayrılan havalimanı projesinin neden bu kadar büyük alana ihtiyaç duyduğu sorusunun yanıtlarının da yer aldığı yazıya göre alanda, 4,5 milyon metrekarelik lojistik merkez ve serbest bölge kurulacak. 76,5 milyon metrekare alana sahip kamulaştırma sahasında 10,5 milyon metrekare alanın yerleşim yeri olacağı anlaşılıyor. Bölgede ayrıca bir liman da kurulacağı şirket yetkilileri tarafından açıklandı.

2 BİN 500 KONUT, ALIŞVERİŞ MERKEZİ, OTEL...

Yapılan tanıtıma göre, proje kapsamında havalimanı çevresinde 3 otel, bir büyük hastane, 2 bin 500 konut, alışveriş merkezi, lojistik merkezi ve serbest bölge bulunacak. Havalimanı için 25 yıl işletme hakkı bulunan şirket, havalimanı çevresinde yapılacak yapılarla birlikte irtifak hakkını 49 yıla yükseltecek ve elde gelirin tümüne bu süreçte sahip olacak. 

[ih2]

Yazıya göre, 10 milyar euro yatırımla havalimanını inşa edecek şirketin oluşacak yapılaşmanın tamamına talip bulmaları durumunda beklediği yatırım tutarı ise 6 milyar euro. Şirket yetkilileri bu alanda imar, inşaat ruhsatı ve iskân gibi konularda tek yetkilinin kendileri olduğunu ifade ediyor.

HAVALİMANINDAKİ YEME İÇME YERLERİ OĞULLARA

Köşe yazısında havalimanında kiralanan 32 bin metrekarelik yeme içme alanına ilişkin bilgilere de yer veriliyor. Yeme içme yerlerini kiralayan TU’M şirketi sahipleri ise havalimanı inşasını üstlenen şirketlerin patronlarının oğulları: Talha Kaya, Uğur Cengiz ve Mehmet Kalyoncu.

[ih3]

Diğer şirket ise 3. köprü projesinin müteahhidi IC grubu. IC ile Alman Fraport ortaklığı 20 milyar Euro teklif ile girdiği havalimanı ihalesinde 96 tur sonunda çekilmiş, ihale 22 milyar 152 milyon euro ile Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon ortaklığına kalmıştı.

"KANAL İSTANBUL İLE ETKİLEŞİM HALİNDE"

KOS'ta yer alan habere göre, MIPIM fuarı sonrası şirket yetkililerinin açıklamalarına ilişkin diğer basın organlarına yansıyan haberlere göre, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, Kanal İstanbul projesi ile alanın etrafında yaklaşık 1.5 milyon nüfuslu yerlşim alanı kurulacağını ve projenin havalimanı ile etkileşimi olduğunu söyledi. 

DAHA FAZLA