3. Havaalanına ormanlık alan yetmiyor

3. Havaalanına ormanlık alan yetmiyor

İstanbul'daki 3. havaalanı projesi için inşaat şirketleri malzeme ihtiyacı gerekçesiyle ışıklı ve ağaçlı köylerinde ormanlık alanda kumtaşı çıkarmak için AKP hükümetine başvurdu.

Cengiz - MAPA - Limak - Kolin - Kalyon Ortak Girişim Grubu trafından işletilen İGA Havalimanı İşletmesi, 3. havalimanına malzeme ihtiyacı gerekçesiyle Işıklı ve Ağaçlı Köyü’nde ormanlık alanda kumtaşı çıkarmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Şirket toplam 40 hektarlık orman arazisinde patlatma yöntemiyle çalışacak. 
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Eyüp, Ağaçlı ve Çiftalan mahalleleri sınırında işletilmekte olan bir taşocağı kapasitesini 2 kat arttırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunmasının hemen ardından Ağaçlı ve Işıklı köylerine yeni taş ocakları açılması için önceki gün başvuruda bulunularak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.


AĞAÇLI KÖYÜ İÇİN PATLAYICI MADDE KULLANILACAK
Ağaçlı Köyü için ise 20.48 hektarlık orman arazisinde patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi kullanılacak. Elde edilen malzemenin tamamı 3. havalimanı kapsamında kullanılacak. Havaalanı inşaatının tamamlanmasının ardından ocağın faaliyeti sona erecek. Proje alanına en yakın yerleşim birimi 1.5 km mesafedeki Ağaçlı Köyü. Odayeri 1.6 km, Çiftalan 1.7 km mesafede. Sahaya Odayeri - Ağaçlı yolundan yaklaşık 2 km’lik orman yolu ile sahaya ulaşılması planlanıyor. İGA'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığı başvuruda ise şu ifadeler kullanılıyor:
"Işıklar Köyü için 24.4 hektarlık orman arazisinde yapılan başvuru dosyasına göre 3. havalimanına kumtaşı üretimi yapılacak. İş makineleri ve patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi kullanılacak. Havaalanı inşaatının tamamlanmasının ardından faaliyet sona erecek. Proje alanına en yakın yerleşim birimi 700 metre mesafedeki Çiçekçiler Mahallesi. Göktürk 2 km, Işıklar 3.5 km mesafede. Sahaya Hasdal - Kemerburgaz yolundan yaklaşık 1.8 km’lik orman yoluyla ulaşılması planlanıyor."

DAHA FAZLA