2600 yıllık seramik üzerindeki mesaj çözüldü: 'Daha fazla şarap gönder'

2600 yıllık seramik üzerindeki mesaj çözüldü: 'Daha fazla şarap gönder'

Günümüz Levant topraklarında bundan 2600 yıl önce Hananyahu isimli bir askerin arkadaşına, “Daha fazla şarap gönder!” yazılı bir mesaj gönderdiği keşfedildi. 

MÖ 600’de Hananyahu isimli asker tarafından bir seramik parçası üzerine yazılan mesajın “Daha fazla şarap gönder!” olduğu keşfedildi. Yıllardır bu tip seramik parçaları üzerine yazılan yazılar uzmanlar ve bilim insanları tarafından araştırılıyor. Bu parçalar üzerinde bazen bir liste, fatura, hatta mektup yazılı olarak bulunuyor.

Arkeofili'nin aktardığına göre; arkeologlar bu seramik parçasını 1965’de bulmuş olmalarına rağmen üzerinde yazanlar hakkında bir fikir sahibi değillerdi. Ön yüzde yazan bazı İbranice kelimeler ve para ile ilgili bazı konular çözmeye çalışılmıştı ancak seramik üzerindeki ilk çalışmalardan 50 yıl sonra, seramiğin arka yüzünde bulunan sipariş isteği anlaşılabildi. Arka yüzdeki yazı ise çoklu görüntüleme teknolojisi sayesinde deşifre edildi. Bu tip mürekkeple seramik üzerine yazı yazma uygulaması “ostracon” olarak bilinmekte.

Ostracon üzerindeki yazının yaklaşık olarak 50 karakter ve 17 kelimeden oluştuğu, yazı içerisinde şarap isteğinin yanı sıra Elyashiv isimli kişinin Hananyahuya geriye kalan başka isteklerinde de yardımcı olacağına dair bir çeşit söz de bulunduğu anlaşıldı.

Ayrıca yine aynı teknolojik yöntemle seramik üzerinde petrol ve gümüş takasına dair de bir metin keşfedildi.

Keşfe konu olan seramik parçası ise Judahya’ya bağlı Arad kalesi olarak bilinen bir askeri karakolda bulundu. Bu karakol ise MÖ 586 civarında Babil Kralı Nebukadnezar’ın kuvvetleri tarafından yok edilmişti.

DAHA FAZLA