24 Kasım’da onları anacağız…

24 Kasım’da onları anacağız…

12 Eylül faşist cuntasının ilan ettiği 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde kutlama değil, AKP karanlığının sirayet ettiği eğitim sisteminde atanmayan ve mesleğinden farklı işler yapmak zorunda kalarak iş cinayetlerinde yaşamını yitiren öğretmenleri anacağız…

İleri Haber

12 Eylül karanlığının ilan ettiği 24 Kasım Öğretmenler Günü, yıllardır içi boşaltılmış kutlamalarla hep tartışılan konulardan biri olmuştur.

ABD’nin ‘bizim çocuklar’ dediği 12 Eylül faşist darbe yönetimi, cumhuriyet devriminin kazanımlarını, aydınlanmacı ilkelerinin içini boşaltırken, Atatürk’ün 100’üncü doğum yılı olan 1981 yılında 24 Kasım’ı ülke çapında Öğretmenler Günü olarak ilan etmişti. Bu tarihin seçilmesinin nedeni 24 Kasım 1928’in, Bakanlar Kurulu’nun Mustafa Kemal’e verdiği ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ unvanının resmileştiği gün olmasıydı.

Ancak cumhuriyet kazanımlarının içini boşaltan, aydınlanmacı, ilerici eğitimcileri faşist cuntayla ezen, işkenceden geçiren, işlerinden eden 12 Eylül darbe yönetiminin ilan ettiği bu gün, faşist cuntanın ikiyüzlü tavrından ötürü öğretmenlerin çoğunluğu tarafından benimsenmedi ya da bir burukluk içinde kutlandı. Okullarda içi boşaltılmış olarak düzenlenen ‘kutlamalar’ ise bir angaryanın ötesine geçemedi.

24 KASIM’IN ARKASINDAKİ: KIYIM, İŞKENCE, TUTUKLAMA…

24 Kasım’ın bir ‘kutlama günü’ olarak kabullenilmemesinin nedeni 12 Eylül faşizmidir. Yüz binlerce insan tutuklanmış, binlerce insan işkenceden geçirilmiş, yaşam baskıcı faşist yönetim tarafından felç edilmiş, gençler idam edilmiş ve çok sayıda insan işkencelerde yaşamını yitirmişti. 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kullanılarak binlerce öğretmen ve öğretim görevlisi, maaş ve emeklilik hakkı gibi tüm kazanımları yok sayılarak ve kamusal alanda çalışmaları yasaklanarak işten atılmıştı.

Öğretmenlerin büyük çoğunluğunun üye olduğu Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) ile bu derneğin 1978 yılında düzenlediği Demokratik Eğitim Kurultayı hakkında dava açılmış, Ankara Sıkıyönetim 3 No.lu Askeri Mahkemesi, 1981’de TÖB-DER yöneticilerini ağır hapis cezasıyla cezalandırıp derneği kapatmıştı. Faşist cunta derneğin mallarına da el koymuştu. Ankara İkinci Ağır Ceza Mahkemesi ise bu davada beraat kararı vermişti. Sıkıyönetim mahkemesince 'suçlu' olduğu iddia edilen TÖB-DER, sivil mahkemede suçsuz olduğu kanıtlanmışsa da, derneğin malları öğretmenlere geri verilmemişti.

Faşist 12 Eylül yönetiminin hiçbir icraatı öğretmenler tarafından benimsenmemişti. 12 Eylül yönetimi gibi, sonrasındaki yönetimler de ne öğretmenlik mesleğine saygı duymuş ne de onların yaşamlarını düzeltme çabasına girmişti. Söz konusu nedenler, 24 Kasım’ın bir kutlama günü olarak anılması hususunda hep bir tartışma yaratmıştı.

AKP KARANLIK MİRASI DEVRALDI

12 Eylül faşist darbe yönetiminin zihniyet olarak mirasçısı olan, 15 yıllık iktidarı boyunca eğitimde gericileşmeyi ve kadrolaşmayı eğitim sisteminin tüm damarlarına nakşeden AKP iktidarı, öğretmenlere verilen değer konusunda halefi olduğu zihniyetten geri düşmedi. Aksine, daha da ileri taşıdı.

12 Eylül darbecileri 3700 öğretmeni ihraç ederken, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edilen öğretmen sayısı ise geçen yıl 30 bini aştı. Eğitimde yaşanan ihraçlar ve açığa alma uygulamaları sonucu en az 1,5 milyon öğrencinin eğitim-öğretim hakkı bizzat hükümet-MEB uygulamaları ile fiilen engellendi.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ 5 EKİM’DİR!

Ezberci anlayışı eleştiren, eğitim sistemindeki çarpıklıklara ve haksızlıklara karşı mücadele yürüten öğretmenleri tutuklayan, işkence yapan, tüm demokratik örgütlerini bir günde kapatarak susturmaya çalışan darbeci anlayış AKP iktidarıyla sürerken, 24 Kasım tarihi bu yüzden reddedilmekte ve “öğretmenler günü” olarak tüm dünyanın UNESCO’nun tavsiyesiyle kabul ettiği 5 Ekim tarihi görülmektedir.

ÖĞRETMENLERİMİZİ 'YEM BEKLEYEN GÜVERCİN'LERE BENZETTİLER…

OECD ülkeleri arasında öğretmenlerin en fazla çalıştığı yer olan ülkemizde, 12 Eylül’ün yapamadıklarını AKP hükümeti yaptı. Öğretmenlik mesleği bizzat AKP’li bakanlar tarafından itibarsızlaştırıldı, Milli Eğitim Bakanı öğretmenleri az çalışmakla suçladı. Yıllarca atama bekleyen onlarca öğretmen hayatlarına son verirken, öğretmen düşmanı hükümet ataması yapılmayan öğretmenleri “cami önünde yem bekleyen güvercinlere” benzetti. İktidara geldiği günden itibaren ilkokuldan yükseköğretime kadar eğitimde gerici dönüşümün mimarı olan AKP, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde hayatını kaybeden öğretmenler için yaptığı şey; camide hatim okutmak oldu.

Eğitimdeki sorunlara çözüm üretmeyen, atanmayan, başka işlerde çalışırken iş cinayetlerinde ölen, kötü çalışma ortamında ezilen, yaşama dair umudunu kaybederek intihar eden öğretmenlerin ardından 'öğretmenler günü' etkinliği olarak ‘hatim’ okutan AKP, 12 Eylül faşizminin de üstünde gösterdiği karanlık performansla tarihe geçti. Eğitim bakanının öğretmenlerin "gösteriş için intihar ediyorlar" ifadesi hafızalara kazındı.

BİZ ONLARI ANACAĞIZ…

AKP tarafından karanlığın sürdürüldüğü bu 24 Kasım’da, faşist cuntanın eseri olan bugünde, kutlama yerine, iş cinayetlerinde yitip giden öğretmenlerimiz akıllara geliyor.

İçi boşaltılmış, ikiyüzlü kutlamaların yapılacağı bugün biz, son iki yılda iş cinayetlerinde kaybettiğimiz bazı öğretmenlerimizi hatırlayacağız…

 “Hayata dair umudumu, ışığımı kaybettim” diyerek intihar eden, ataması yapılmayan Sosyal Bilgiler Öğretmeni İsa Erdoğan…

Urfa'dan inşaatta çalışmak için gittiği Antalya'da beyin kanaması geçirerek yaşamını yitiren, 24 yaşındaki, ataması yapılmayan sosyal bilgiler öğretmeni Selahattin Baz.

İzmir Çiğli'de intihar ederek yaşamına son veren, cebinden 6 TL çıkan 27 yaşındaki ataması yapılmayan coğrafya öğretmeni İbrahim Yeşilbağ...

Hükümetin proje okulları kapsamında okuldan alınıp Başakşehir’de bir liseye tayin edilen, her gün 5 saatlik yol giden ve ardından kalp krizi geçirerek aramızdan ayrılan 19 yıllık öğretmen Mustafa Turgut…

Mardin'de hukuksuz yere 85 gün açığa alınan, göreve iade edildiği gün kendisine yaşatılan stresin de etkisiyle kalp krizi geçirip yaşamını yitiren 30 yıllık öğretmen Danyal Irgav…

Urfa'da çalıştığı inşaatın 6.katından düşerek yaşamını yitiren Mikail Cengiz…

Öğretmen atamalarının açıklanması üzerine bunalıma giren ve Diyarbakır'daki evinde intihar eden öğretmen M.E…

Yalova Termal Fen Lisesi'nde matematik öğretmeni olan, öğrencilerinin önünde vali tarafından hakarete uğradıktan sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren, 42 yaşındaki öğretmen Halil Serkan Öz...

DAHA FAZLA