21. yüzyılın tipik çocuğu: Serdar

21. yüzyılın tipik çocuğu: Serdar

Yüzyılımız çocuğunun, gencinin, insanının sorularına, sorunlarına değinen ve bunlara çözüm olarak aileyi, komşuluğu, doğayı ve sporla, sanatla haşır neşir olmayı öneren kitap, sadece çocuklara değil her yaştan okura sesleniyor.

Uzun bir aradan sonra aldım bir çocuk kitabı elime, iyi ki de almışım dedim kendime çünkü oğlumun doğumuyla bebekliğe dönen ben, bu sefer de çok gerilerde bıraktığımı düşündüğüm çocukluğuma dönüverdim Çatıdaki Gezegen'le.

21. yüzyılın tipik çocuklarından biriyle, 11 yaşındaki Serdar'la tanıştırır bizi kitap; Serdar da apartman dairesine sıkıştırılmış, kendi deyimiyle ''eşya muamelesi'' gören, sokağa bırakılmayan asosyalleşmeye doğru yol alan, ''şehirli'' bir çocuktur. Sokakla ilgili korkunç şehir efsaneleriyle evde alıkonulan Serdar, internet aracılığıyla arkadaş bulmaya, sosyalleşmeye çalışmaktadır.  Büyükşehirde yaşayan birçok akranı çocuk gibi o da evinden çok uzakta bir okula, babasının arabasıyla giderken, yaşadığı sokağın bile tek bir tarafını tanımaktadır.

Serdar yine evde sıkıntıdan patladığı bir gün, komşusu Ceren'le birlikte yaşadığı apartmanın çatı katına çıkar ve hayatının yönü birdenbire değişir. Burası herkesçe bilinmeyen, solunmayan bambaşka bir dünya; keşfedilmemiş bir yaşam alanıdır. Ceren ya da çatıseverler arasındaki adıyla Ceronimo, bu ''çatıkardeşliği'' dünyasının kapılarını açar kahramanımıza; çatıdaki insanların nasıl bir araya geldiklerini, neler yaptıklarını ve neler yapabileceklerini paylaşır Serdar'la.

Ailesiyle, arkadaşlarıyla kısacası çevresindeki insanlarla ''ilişki'' yerine ''iletişim'' kurmak isteyen Serdar çatıda bulduğu, adını Herman Melville'in ''Moby Dick'' romanındaki kaptandan alan Kaptan Ahab'ın kaleme aldığı ''Kaptanın Seyir Defteri'' aracılığıyla farklı kavramlara (sayıların dünyayı ele geçirmesi vb.) ve dünyalara (sokak) yelken açar. Yan apartmanın çatısında tanıştığı Öksüz Adam'ı takip ederek korka korka sokağa çıkar, hayatında ilk defa futbol oynar; oyunculardan birine faul yaparak kendince kuralları bile çiğner hatta 2 gol atar.

Yüzyılımız çocuğunun, gencinin, insanının sorularına, sorunlarına değinen ve bunlara çözüm olarak aileyi, komşuluğu, doğayı ve sporla, sanatla haşır neşir olmayı öneren kitap, sadece çocuklara değil her yaştan okura sesleniyor. Keyifli okumalar...


KÜNYE: Behiç Ak, Çatıdaki Gezegen, Günışığı Kitaplığı, 2016, 180 sayfa.

DAHA FAZLA