2017'nin ilk 6 ayında 199 çocuk cinsel istismara uğradı

2017'nin ilk 6 ayında 199 çocuk cinsel istismara uğradı

Eğitim Sen’in açıkladığı rakamlara göre, 2017 yılının Haziran ayına kadar ise 199 çocuk cinsel istismara uğradı.

Osmaniye’de bir özel yurtta 10 yaşındaki çocuğa cinsel tacizde bulunan yurt görevlisi M.G(20) tutuklandı.

Osmaniye’de yaşanan skandalın ardından Eğitim Sen’den yapılan açıklamada 2016 yılında 368 kız çocuğunun cinsel istismara uğradığı, 2017’nin ilk 6 ayında ise 199 çocuğun cinsel istismara uğradığı bilgisi verildi.

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ve istismarın boyutlarının her geçen gün arttığının ifade edildiği açıklamada “çocuklar ve kadınlar cinsel şiddetin giderek daha trajik sonuçları ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar aile ve toplum için onarılması çok zor sorunlara ya da geri dönülemez sonuçlara yol açan toplumsal bir suçtur” denildi.

“CİNSEL İSTİSMARLARIN YÜZDE 59’U OKULLARDA”

Kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve katliamların AKP’nin cinsiyetçi politikalarından bağımsız olmadığı kaydedilerek şu veriler paylaşıldı:

“ 2016 yılında; 368 kız çocuğu cinsel istismara uğradı. Cinsel istismara uğrayan kız çocuklarının % 3’ü engelliydi. Cinsel istismarların % 59’u okullarda yaşandı. 2017 yılının Haziran ayına kadar ise 199 çocuk cinsel istismara uğradı.”

“EĞİTİM KURUMLARINDAKİ CİNSEL İSTİSMAR TESADÜF DEĞİL”

Çocukların okullarda, yurtlarda ve eğitim kurumlarında taciz ve cinsel istismara maruz kalmasının tesadüf olmadığının belirtildiği açıklamada şöyle devam edildi:

“MEB Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre sadece lise ve üniversite öğrencileri için özel yurt açılabilmektedir. Temel eğitim çağındaki çocuklar için ise sadece devlet tarafından yurt ya da pansiyon kurulabilmektedir. Özelikle 4+4+4 yasası ile kamusal eğitimden elini daha çok çekenlerin yasal boşluklardan yararlanarak faaliyet yürüten vakıf ve cemaatlere daha fazla alan açtığı sır değildir. Eğitimi, öğrencilerin barınma hakkını kamusal bir hizmet olmaktan çıkaranlar, yasaları- yönetmelikleri yok sayarak cemaatlerin denetimsiz yurtlarına mecbur bırakan AKP, yaşanan bu taciz ve istismarın öncelikli sorumlusudur. MEB, yurt sahiplerinin isteği doğrultusunda özel yurt ile pansiyonların kurum açma ve çalışma ruhsatı alabilmeleri için yapmaları gerekenlere ilişkin belirlenen standartlar bir ay geçmeden daralttı.

Eğitim Sen olarak, istismara uğrayan çocuklar için, öldürülen tüm kadınlar için, iktidar tarafından yaşam hakkı elinden alınan kadınlar ve sorumluların cezalandırılması için mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz. Çocuk istismarı vakalarının üstünün kapatılmasına ve normalleştirmesine izin vermeyeceğiz.”

DAHA FAZLA