2017’de yayımlanmış ve mutlaka okunması gereken kitaplar

2017’de yayımlanmış ve mutlaka okunması gereken kitaplar

Son zamanlarda farklı mecralarda 2017 yılında yayımlanmış en iyi kitaplar listeleri yer alıyor. Bu listelerde elbette yerini hakkeden kitapların olduğunu düşünüyoruz. Ancak kimi kitaplar bu listelerde kendine yer bulamadı. İleri Kitap olarak kitap gündemini yakından takip ediyor ve sitemizin takipçilerine kapsamlı incelemeler sunuyoruz. 2017 yılında yayımlanmış olup da listelerde mutlaka yer alması gereken kitaplardan bir liste hazırladık. Bu kitapları gözlerden kaçırmamak gerek. Yeni yılda da kitapla kalın, birlikte aydınlığa çıkalım…

YAZARLARIN VE SANATÇILARIN GÖZÜYLE LENİN - GREGORİ ZLOBİN, EVGENİ VİTKOVSKİ

Jorge Amado, Louis Aragon, Henri Barbusse, Bertolt Brecht, İlya Ehrenburg, 
Julius Fučik, Maksim Gorki, Anatoli Lunaçarski, Heinrich Mann, Pablo Neruda, 
John Reed, Romain Rolland, Anna Seghers, Bernard Shaw, H. G. Wells, Clara 
Zetkin ve daha çok sayıda büyük yazar Lenin’e bakıyor, Lenin’i duyuyor, 
Lenin’i anlatıyor... 
Pablo Neruda’nın, “Aklı hep ateşliydi, ama hiç kül olmadı, / Ve ölüm, alev almış 
kalbini soğutamadı...” dediği adamı... 
Bu kitap, işte onu, Vladimir İlyiç Lenin’i anlatıyor. 
Dünyanın dört bir yanından yazar ve sanatçıların diliyle...  (Tanııtım Bülteninden)


KÜNYE: Yazarların Ve Sanatçıların Gözüyle Lenin, Gregori Zlobin-Evgeni Vitkovski, Çev. Cemre Şenesen-Ümit Şenesen, Yordam Kitap, 2017, 316 Sayfa

MEVSİM YAS - MEHTAP CEYRAN

Doksanlarda bir coğrafyada yaşananları gözlerden pervasızca saklayan pus, orada sürüp giden yaşantıların üzerine telafisi imkânsız bir biçimde çökerken, gerçeklerin önüne bir ışık huzmesi dahi sızdırmayacak kadar sağlam bir inkâr duvarı örüyordu. Mevsim Yas, bu pusun içinden geçip sağ kalabilen ve bitimsiz tedirginliklerin gölgesinde kesişen yaşamların öyküsüne “tanıklık ediyor.” Umutsuzluk ve yalnızlıklarla kuşatılmış karanlık bir Batman mahallesinden; politik atmosferin çetin çıkmazlarında ayakta durmaya çalışan, mezar evler, genç kadın intiharları, sağaltılmamış şiddet ve toplumsal cinnetin ortasında umutlarını toplu mezarların başında nöbete dikenlerin kapkara kesilmiş kalplerine dokunuyor. Mehtap Ceyran, bu ilk romanında anlatmaya hasret insanların anlaşılmaya mahkûm öyküsüne ses veriyor. Yas mevsimi ise o iklimde yaşanmaya devam ediyor. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE:
Mevsim Yas, Mehtap Ceyran, Sel Yayıncılık, 2017, 214 Sayfa

GÖLGESİNDE – IRMAK ZİLELİ

Irmak Zileli, kadınlığı da erkekliği de birer insanlık hali olarak ele alıyor; parçalarına ayırıp onları yeniden ve yeniden keşfetmemizi sağlıyor. Bizi, insanın insan karşısında olduğu kadar, doğa karşısındaki kibriyle de yüz yüze getiriyor. Bir yanda, bir erkeğin dört duvar arasında, aynadaki yansımasıyla karşılaşmaya dayanamayıp parçalanışına tanık oluyoruz. Bir yanda ise başkalarının hikâyelerinde kendi hikâyesini yeniden kuran bir kadının yürüyüşüne.


KÜNYE: Gölgesinde, Irmak Zileli, Everest Yayınları, 2017, 336 Sayfa

LENİN - LARS T. LİH

Büyük Ekim Devrimi’nin önderinin devrimci yaşamını onar yıllık üç evrede inceleyen kitap, devrim öncesi, sırası ve sonrasındaki toplumsal-siyasal sorunlara Lenin’in ürettiği cevaplarla Lenin’in yaşamının izini sürüyor. Yazar dönemin gazetelerinden, afişlerinden ve kahramanların anılarından yararlanarak Lenin’in kritik uğraklarda verdiği kararlarda ne kadar Ulyanov, ne kadar Lenin gibi hareket ettiğini çıkarmaya çalışıyor. “Lenin’in kişiliğinde böylesi bir ikilik var mıydı?” sorusu spekülatif olabilir ancak kitap; bu ikiliğe odaklanması ve farklı bir Lenin portresi çizmesi dolayısıyla okunmayı hak ediyor.

Kitap incelemesi için TIKLAYINIZ


KÜNYE: Lenin – Farklı Bir Yol, Lars T. Lih, Çeviri: Aslı Önal, Ayrıntı Yayınları, 2017, 256 sayfa

SOSYALİZMİN YÖN ARAYIŞI – HAZIRLAYAN: CAN SOYER

Dostları ve yoldaşları Metin Çulhaoğlu’nun sosyalist mücadeledeki 50. yılı vesilesiyle ona bir armağan kitap hediye ettiler. "Sosyalizmin Yön Arayışı" başlıklı kitaba 22 yazar sosyalizm ve devrim hedefinin geliştirilmesine yönelik makaleleri ile katkıda bulundular. Kitapta yer alan makalelerin ortak özelliği sosyalizm hedefine ulaşmak için gerekli yolların neler olacağına ilişkin konuların tartışılmasını ve yeni sorular ortaya atılmasını içermektedir.

Ufuk Akkuş’un incelemesi için TIKLAYINIZ


KÜNYE: Sosyalizmin Yön Arayışı, Editör: Can Soyer, İleri Kitaplığı, 2017

100. Yılında Ekim Devrimi – Hazırlayan: Gökhan Atılgan

Gökhan Atılgan tarafından hazırlanan “100. Yılında Ekim Devrimi”, birbirlerinden farklı bakış açılarına sahip olan 19 yazarın kaleme aldığı makalelerden oluşması itibariyle, Ekim pratiğine ilişkin yapılan çalışmalara önemli bir katkı niteliği taşıyor.

Erkin Öncan’ın incelemesi için TIKLAYINIZ


KÜNYE: 100. Yılında Ekim Devrimi, Hazırlayan: Gökhan Atılgan, Yordam Kitap, 2017, 432 sayfa

ÖBÜRKÜLER - MAHİR ÜNSAL ERİŞ

Öbürküler, gecenin olur olmaz saatlerinde uykuları kaçıran, basamakları gıcırdata gıcırdata tırmanan, tel dolapları karıştıran misafirlerin romanı. Mahir Ünsal Eriş, 57 Numero’da gerçekleşen ürkütücü olayları anlatırken, bizi Menderes’in makadam yollarda sarsıla sarsıla giden otobüsünden indirip, asfaltta yaylanan damalı Impala’ya bindiriyor. Hasan Dağı’nı solumuza aldırıp, Haydarpaşa’da denizin laciverdiyle tanıştırıyor. Öbürküler, bize 60’lı yılları, komşuluğu, darbeleri, göçleri, hevesleri, yolları; daha da çok, bir daha asla dönemeyen Ötekileri geri getiren, hem hüzünlü hem de gülümseten bir roman. (Tanıtım bülteninden)


KÜNYE: Öbürküler, Mahir Ü. Eriş, İllistürasyonlar: M. K. Perker, Karakarga Yayınları, 2017, 136 sayfa

ZENCİ FABRİKASI- GİL SCOTT-HERON

Zenci Fabrikası, 1960’larda Virginia’daki bir üniversitede yaşanan öğrenci ayaklanmalarını konu alıyor. Bir yanda öğrencilerin taleplerine kulak asmayan Sutton Üniversitesi yönetimi, bir yanda işleri sükûnetle halletmeye çalışan Öğrenci Birliği, bir yanda uç eylemleri göze almış yeni bir öğrenci oluşumu – bu üç aktörün çekişmesiyle olaylar geri dönüşü olmayan, acı bir yola giriyor. Gil Scott-Heron Zenci Fabrikası’nda eylem ile eylemsizlik, hak arayışı ile haksızlık meseleleri üzerinden toplumsal bir panorama sunuyor. (Tanıtım bülteninden)


KÜNYE: Zenci Fabrikası, Gil Scott-Heron, Çev: Suat Ertüzün, Can Yayınları, 2017

ZAMANIN İZİNDE - ENİS RIZA, ERCAN KESAL

Zamanın İzinde, geçmişin izleri ile geleceğin düşleri arasında mekik dokuyan bir çalışma. Enis Rıza’nın seçtiği ve uzun bir yüzyıldan parçalar yansıtan fotoğraflara Ercan Kesal kendi hayatından esinlerle metinler yazdı, sıradan insanların hayallerini toplumun aynasına yerleştirdi. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Zamanın İzinde, Enis Rıza-Ercan Kesal, Ayrıntı Yayınları, 2017, 352 Sayfa

HUZURSUZLUK - ZÜLFÜ LİVANELİ

Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz’ın ve kelamın çocuklarının hikâyesi... Livaneli okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği bir Ortadoğu gerçeğiyle buluşturuyor.


KÜNYE: Huzursuzluk, Zülfü Livaneli, Doğan Kitap, 2017, 154 Sayfa

ÇELİŞKİ - BARIŞ İNCE

Doksanlı yılların sonu… Yolunu kaybetmiş bir ülke ve birçok benzeri gibi yaşadığı toplumla hesaplaşma çabasında yolunu kaybetmiş bir delikanlı. Çevresindeki herkes, her şeyin hızla değiştiğini düşünüyor; oysa yaklaşmakta olan esas değişime kendilerini hazırlamaktan başka bir şey yaptıkları yok. Seçim otobüslerinin masum duyguları solladığı yollarda, kavurucu Akdeniz güneşi altında kaçak bir hayat ne kadar sürdürülebilir ki… İyi bir yol arkadaşı yoksa…

Çelişki, son yılların cesur kalemi Barış İnce’den zülfüyâre dokunan bir roman… (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Çelişki, Barış İnce, Can Yayınları, 2017, 112 Sayfa

ÇAY GÜZELİ - İSMAİL SAYMAZ

İsmail Saymaz, Ovit Dağı’nı aşmaya çalışanların, aşıp da hayata iyi kötü tutunanların izini sürmeye çağırıyor bizi. Bu iz boyunca çay tarlasındaki mevsimlik işçiye, tezgâhının başında sıkıntıdan her şeye ama her şeye bahis tutan hamsiciye, Rus Pazarı’nda orak çekiçli rozet satan Matmazel Loya’ya, şeyhine ulaşmak için rabıtaya durup da onun yerine bir otel odasından hatırladığı Olga’yı gören “sofi”ye rastlayacaksınız. Karayemiş ağaçlarının, çaylıkların arasından kentin dar sokaklarına, ormanları yağmalayıp yapılan geniş otoyollara… (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Çay Güzeli, İsmail Saymaz, İletişim Yayınları, 2017, 123 Sayfa

BEN BİR DEVRİMCİYİM - JOHN STEİNBECK

John Steinbeck, kaleme aldığı roman ve öyküleriyle tüm dünyada önemli bir başarıya imza attı. Sel Yayıncılık etiketiyle yayımlanan Ben Bir Devrimciyim ise ne bir roman ne de öykülerinden oluşuyor. John Steinbeck bu sefer politik görüşlerinden oluşan bir seçkiyle karşımızda.


KÜNYE: Ben Bir Devrimciyim, John Steinbeck, Sel Yayıncılık, 2017, 492 Sayfa

KUL - SERAY ŞAHİNER

Kitabın genelinde temizlik işi yapan kadının toplumdaki yerini, nasıl yok sayıldığını görürüz. Sosyal güvencesiz, düşük bir ücret karşılığında ve ağır fiziki şartlar altında çalışmak zorunda olmasının yanında, mesleği nedeniyle toplumda kabul görmemektedir Mercan.


KÜNYE: Kul, Seray Şahiner, Can Yayınları, 2017, 151 Sayfa

SATEN ADA - TOM MCCARTHY

Türkçede C ve Kalan romanlarıyla, Tenten ve Edebiyatın Gizemi adlı inceleme kitabıyla tanınan Tom McCarthy’nin Perec, Calvino ve Joyce’un meşalesini devraldığı düşünülüyor. Son romanı Saten Ada aynı zamanda bir inceleme, makale, rapor, bir manifesto ve itiraf.


KÜNYE: Saten Ada, Tom McCarthy, Notos Kitap, 2017, 167 Sayfa

COMPAÑERAS - HİLARY KLEİN

Bu kadınların kendi hayatlarını, örgütleri EZLN’yi ve onları çevreleyen dünyayı nasıl dönüştürdükleri, sadece Compañeras’ta anlatılıyor, üstelik bu öykünün anlatıcısı da bizzat kendileri.


KÜNYE: Compañeras, Hilary Klein, Güldünya Yayınları, 2017, 351 Sayfa

BATIK KREDİLER - PETROS MARKARİS

Markaris’in diğer kitaplarında da görmeye alıştığımız canlı ülke manzarasını Batık Krediler’de de görmek mümkün. Kitabı okurken aynı zamanda maaşı düşürülen emeklinin de erkeklerle aynı yaşta emekli olacağını öğrenen kadının da sesini duyabiliyorsunuz.


KÜNYE: Batık Krediler, Petros Markaris, Çev. Hulki Demirel, Can Yayınları, 2017, 358 Sayfa

TAKSİM BAHÇESİ - MURAT ARDA

Murat Arda’nın ikinci romanı “Taksim Bahçesi”, kelimenin tam anlamıyla bir kara kitap denemesi. Arda, toplumcu bir perspektife oturttuğu bu romanda, fantastik unsurlarla gerçekçiliği yan yana getiriyor. Yazarın kendisi tarafından “Saykodelik-Gerçekçilik” şeklinde tanımlanan roman, deliliği yeğleyen ilginç kahramanlarla dolu.


KÜNYE: Taksim Bahçesi, Murat Arda, Destek Yayınları, 2017, 144 Sayfa

KORKU YOKUŞ AŞAĞIYDI - ANIL MERT ÖZSOY

Korku Yokuş Aşağıydı, Temmuz ayında Doğan Kitap etiketiyle okuyucu ile buluştu. Anıl Mert Özsoy’un kaleme aldığı, sokağı, hayatı deştiği, dilin, imgenin gücüne boyun büktüğü bir ilk kitap…


KÜNYE: Korku Yokuş Aşağıydı, Anıl Mert Özsoy, Doğan Kitap, 2017, 120 Sayfa

SEHER - SELAHATTİN DEMİRTAŞ

‘Yazarı ve Muhatabı’ erkek olan ve bu kitaba konu olan on iki öykü; yıllardır yerleşik ‘eril zihniyete’, emeğe, ezilmişlere, ötekilere ve bilhassa kadınlara selam duran yarı kurgu yarı yaşanmış metinlerden oluşmaktadır.


KÜNYE: Seher, Selahattin Demirtaş, DipNot Yayınları, 2017, 140 Sayfa

ARTIK SESSİZLİK BİLE SENİN DEĞİL - ASLI ERDOĞAN

Aslı Erdoğan’ın Radikal, Özgür Gündem gazeteleri ve Karakarga Dergi’de yayımlanan bu yazıları, pek çok dilde kitaplaştırıldı ve ödüller aldı. Burada okurlarına ulaşması içinse yazarın dört duvar arasından çıkması, sokaklara kavuşması gerekti. Altı yılın bütün kayıpları, acıları, umutları ve kararlılıkları hevesli bir seçkiyle bir araya getirildi. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Artık Sessizlik Bile Senin Değil, Aslı Erdoğan, Karakarga Yayınları, 2017, 352 Sayfa

VAKIF - ISAAC ASİMOV

Ellerindeki bilgi birikimi ile galaksinin önemli bir gücü haline gelmeye başlayan Vakıf’ı acaba nasıl bir gelecek bekliyor, bunu okuyunca göreceksiniz.


KÜNYE: Vakıf, Isaac Asimov, Çev. Kemal Baran Özbek, İthaki Yayınları, 2017, 304 Sayfa

YERALTI DEMİRYOLU - COLSON WHİTEHEAD

Amerikan edebiyatının en yeni yıldızı Colson Whitehead’den, yayımlanır yayımlanmaz çağdaş klasikler arasında anılan cesur ve sarsıcı bir roman: Yeraltı Demiryolu. Whitehead, Amerika’nın adeta bağırsaklarını deştiği bu romanında “rüya” ülkesinin geçmişine uzanıyor ve okurunu uzun zaman terk etmeyecek ilham verici bir mücadele öyküsü anlatıyor. (Tanıtım Bülteninden)


KÜNYE: Yeraltı Demiryolu, Colson Whitehead, Çev. Begüm Kovulmaz, Siren Yayınları, 2017, 354 Sayfa

GECENİN GECESİ - HASAN ALİ TOPTAŞ

Öykülerde rastladığımız benzersiz betimlemeleri, çocukluğundan tutup bugüne çekerek getirdiği rengarenk bir uçurtma gibi Toptaş’ın. Bir yandan da edebiyatın sağaltıcı etkisiyle umutsuzlara umut oluyor. Kendinizi, peşinizi hiç bırakmayan bir büyünün içinde buluyorsunuz. Renkler onun yazdıklarıyla tekrar canlanıyor, gecenin masalları olup yanı başımıza geliyor.

Gökçesu Özgül’ün incelemesi için TIKLAYINIZ


KÜNYE: Gecenin Gecesi, Hasan Ali Toptaş, Everest Yayınları, 2017, 88 sayfa

DAHA FAZLA