2017 yılında 409 kadın cinayeti işlendi

2017 yılında 409 kadın cinayeti işlendi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açıkladığı rapora göre Aralık ayında 45, 2017 yılında 409 kadın cinayeti işlendi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2017 yılında 409 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Platformun 2017 raporuna göre yıl boyunca 387 çocuk cinsel istismara uğradı, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. 2017 yılında kadın cinayetlerinde artış yaşandığına değinilen açıklamada OHAL ve kanun hükmünde kararnamelerle yurttaşların haklarına yönelik saldırıların artmasıyla kadın cinayetlerindeki artışın paralellik gösterdiği vurgulandı.

Aralık ayında 45 kadının öldürüldüğü belirtilirken OHAL’le birlikte devam eden savaş politikalarının da kadın cinayetlerinin artmasına neden olduğu, faili belli olmayan kadın cinayetlerine rastlanmaya başlandığı ifade edildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açıklaması şu şekilde;

“Koruma altında kadınlar öldürüldü. Yaş aralığı düştü, çocuklar öldürüldü.  2017 yılında kadın cinayetinin en çok artmasının sebepleri devletin kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddete karşı önlem alması yerine daha çok artıracak uygulama ve yasaların getirmeye çalışmasından dolayıdır. Çocuk yaşta evliliklerin önünü açacak olan ‘Müftülüklere resmi nikah yetkisinin’ verilmesi bir gecede apar topar ‘isteseniz de istemeseniz de geçecek’ denilerek yürürlüğe girdi, arabuluculuk gibi hukuk dışı uygulamalar getirilmeye çalışıldı, 6284 zedelenmek istendi. Bu gibi yasa ve uygulamaların geçirilmeye çalışıldığı ekim ayında kadın cinayetinde ciddi oranda bir artış yaşanmış, 40 kadın öldürülmüştü. 2017 buna karşın kadınların örgütlü mücadelesinin de arttığı bir yıl oldu.  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla kadınların meydanları doldurduğu kasım ayında, ‘kıyafetime karışma’ dediğimiz temmuz aylarında ise en düşük kadın cinayeti yaşandı.
Artan kadın cinayeti, çocuk istismarı ve cinsel şiddete rağmen kadın mücadelesinin sürdüğü bir yılı geride bıraktık. Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ne göre kadın cinayeti verilerinin derlenmesi ve nedenlerinin açığa çıkartılması devletin görevidir. Ancak bunu yapmayan yetkili merciler yerine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak basından aldığımız bilgilere göre bu verileri hazırladık; sizler için paylaşıyoruz.”

 

 

DAHA FAZLA