2016'da en az 58 göçmen işçi hayatını kaybetti!

2016'da en az 58 göçmen işçi hayatını kaybetti!

Patronların hazırladığı bir raporda Suriyeli göçmenlerin çoban yapılması istenirken, göçmenlerin yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin İSİG Meclisi’nin hazırladığı rapor endişe veriyor. Buna göre 2016’ın ilk 6 ayında en az 58 göçmen işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Patron örgütü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Aralık 2015’te açıkladığı bir raporda 100 bin Suriyeli göçmenin çoban yapılmasını önerirken,  ucuz iş gücü olarak görülen göçmenlerin yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı rapor oldukça endişe verici.

Raporda elde edilen bilgilere göre 2016’ın ilk 6 ayında en az 58 göçmen işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Cumhurbaşkanını Tayyip Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de 2 milyon 700 bin Suriyeli, 300 bin Iraklı ve 30 bin Afgan var. Fakat özellikle Suriyelilere ilişkin rakamların daha fazla olduğu açıkça gözleniyor. Savaş ve yıkımdan çıkıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin çalışma yaşamında ucuz iş gücü olarak görülerek sömürülmesi, ücretlerin düşürülmesi, güvencesizleştirme politikalarının sebebi olarak gösteriliyor.

10 TL GÜNDELİĞE HAYAT MÜCADELESİ!

Fakat gündelik 10 TL’ye çalıştırılıp azami düzeyde sömürülen Suriyeliler, her geçen gün artan iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyor.

Türkiye’de 2016 yılı itibariyle hayatını kaybeden göçmen işçilere bakıldığında; Ocak ayında en az 5 göçmen işçi, Şubat ayında en az 8, Mart’ta en az 3, Nisan’da en az 10 göçmen işçi, Mayıs’ta en az 10 göçmen işçi, Haziran’da ise en az 22 göçmen işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2016 yılının ilk 6 ayında en az 58 göçmen işçi iş cinayetlerinde can verdi. Özellikle havaların ısınmasıyla artan ölümler göçmen işçilerin mevsimlik işlerde yoğunlaştığının bir göstergesi olarak görülüyor.

Yıllara göre göçmen işçi ölümlerine bakıldığında ise 2013 yılında en az 22 işçi,  2014’te en az 53, 2015’te en az 67,  2016 yılının ilk altı ayında en az 58 göçmen işçi hayatını kaybetti. Yıllara göre göçmen işçi ölümlerinin tüm iş cinayetlerine oranı ise, 2013 yılında yüzde 2, 2014 yılında yüzde 3, 2015’te yüzde 4,  2016 yılının ilk altı ayında ise yüzde 6. Bu tabloya göre her yıl göçmen işçi ölümleri sadece sayısal olarak değil oransal olarak da artış gösteriyor.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YÜZDE 61’İ SURİYELİ

Hayatını kaybeden göçmen işçilerin ülkelere göre dağılımı ise şöyle:

Yüzde 61’i Suriyeli, yüzde 10’u Afgan, yüzde 5’i Gürcü, yüzde 3’er Ukraynalı ve İranlı, Yüzde 2’şer Azeri, Bulgar, Çinli, Özbek, Koreli, Litvanyalı, Rus, Sırp ve Türkmen.

EN FAZLA ÖLÜM TARIM VE İNŞAAT İŞ KOLUNDA…

Ölümlerim işkollarına göre dağılımı ise şöyle:

20 işçi tarım, orman, 18 işçi inşaat, yol, 4 işçi taşımacılık, 4 işçi gemi,

Tersane, 2 işçi çimento, toprak, cam, 2 işçi belediye, genel işler, 1 işçi

Gıda, şeker, 1 işçi petro-kimya, lastik, 1 işçi tekstil, deri, 1 işçi ağaç,

Kağıt ve 1 işçi ticaret, büro, eğitim, sinema işkollarında yaşamını yitirdi.

Göçmen işçiler arasında tarım ve inşaat iş kolunda çalışma yaygınken, en çok Suriyeli işçilerin bu alanlarda çalıştığı gözlemlendi. Avrupalı işçi ölümleri ise gemi ve taşımacılık işkollarında kaydedildi.

ÖLÜM NEDENLERİ: DÜŞME, EZİLME, TRAFİK KAZASI...

İşçilerin yaşamını yitirmesine neden olan ve uzmanlara göre önlem alındığı takdirde engellenebilir olan iş cinayetlerinin nedenleri ise raporda şöyle sıralandı:  13 işçi düşme, 11 işçi trafik, servis kazası, 7 işçi zehirlenme, boğulma, 6 işçi kalp krizi, 4 işçi ezilme, göçük, 4 işçi Suriyeliler arası kavga, 3 işçi patlama, yanma, 2 işçi intihar, 2 işçi bilinmeyen ve 5 işçi de diğer nedenlerle yaşamını yitirdi.

6 ayda yaşanan göçmen iş cinayetlerinin cinsiyete göre dağılımına bakıldığında, 4 kadın, 54 erkek işçinin yaşamını yitirdiği tespit edildi.

CİNAYETLERİN YAŞ GRUBUNA GÖRE SIRALAMASI

Yaş gruplarına göre göçmen işçi ölümlerine dağılımı ise şöyle: 14 yaş ve altı 1 göçmen çocuk işçi, 15-17 yaş arası 2 göçmen çocuk işçi, 18-27 yaş arası 19 işçi, 28-50 yaş arası 24 işçi, 51-64 yaş arası 5 işçi, 65 yaş ve üstü 2 işçi ve yaşı bilinmeyen 5 işçi hayatını kaybetti.

Göçmen işçi ölümlerinde yaşanan genç yaşta ölümler genel iş cinayetleri ortalamasının iki katı. Bu durum göçmen işçilerin Türkiye işçi sınıfına göre daha genç yaşta olduğunu ve patronlar tarafından da tercih nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL’DA

Şehirlere göre göçmen işçi ölümleri dağılımı şu şekilde:

11 ölüm İstanbul’da, 5’er ölüm Adana ve Elazığ’da, 4 ölüm Konya’da, 3 ölüm Şanlıurfa’da, 2’şer ölüm Bursa, Edirne, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Mersin, Sakarya ve Samsun’da, 1’er ölüm ise Aksaray, Ankara, Antalya, Batman, Denizli, Erzurum, Hatay, Kilis, Mardin, Rize, Sivas ve Zonguldak’ta yaşandı.

Raporda göçmen işçiler sorununun çözümü için iki öneri sunuldu:

- İş cinayetlerine karşı göçmen işçilerle ortak örgütlenme

- Eşit haklar ve daha iyi koşullarda çalışmak için göçmen işçilerle ortak mücadele edilmeli.